Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Upad seksualne želje


Vprašanje:

Psihiatrija Spoštovani dr. Ziherl, z možem sva poročena že petnajst let. Imava dokaj urejeno zakonsko skupnost, katere del so tudi redni spolni odnosi. V zadnjem času opažam, da mi vse bolj upada seksualna želja. Včasih mi je celo neprijetno, ko se me mož zvečer začne dotikati. Tudi zadnji spolni odnosi so bili precej boleči. Nekje sem prebrala, da so lahko vzroki za upad seksualne želje tudi organski oziroma telesni (pomanjkanje nekega hormona). Ali pri nas delajo te raziskave? Počutim se nekoliko krivo pred možem, ki sumi, da imam ljubimca. To seveda ni res. Ali naj se oglasim pri zdravniku, terapevtu? Anica

Odgovor:

Draga Anica,
seveda je lahko razlog za upad spolne želje tudi v hormonski motnji. Toda razlogov za upad spolne želje je še veliko, prednjačijo pa tisti, ki ležijo v kakšni duševni zavori.

Priporočam vam, da se oglasite v Ambulanti za zdravljenje spolnih motenj, Klinični oddelek za mentalno zdravje, Zaloška 29 v Ljubljani. V ambulanti delata dva zdravnika psihiatra, ki bosta po daljšem pogovoru ugotovila, ali je pri vas potreben pregled hormonskega stanja (opravljajo ga v Kliničnem centru). V vsakem primeru vam bosta lahko ponudila ustrezno pomoč, tudi če s hormoni ni nič narobe.

prof. dr. sci. Slavko Ziherl, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Slavko Ziherl, dr. med.

Partnerski odnosi in samsko življenje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.