Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Je sin alergičen na mačjo dlako?


Vprašanje:

Spoštovani!

Rada bi vaše mnenje ali nasvet. Sin ima že skoraj mesec dni težave s kožno srbečico, da se včasih spraska do krvi, še posebej po rokah in zgornjem delu telesa. Pri hrani ni odstopanja od tiste, ki jo je običajno, ne uživa nobenih zdravil. Imamo pa dve muci. Eno že dalj časa, drugo, malo pa smo dobili pred slabima dvema mesecema. Zdaj, ko je malo zrasla, se veliko igra z njo in kljub temu, da si takoj po stiku z njo umije roke, ga muči ta srbečica. S prejšnjo ni bilo težav. Ali je možno, da je alergičen prav na to muco, morda pa se kožuščki tako razlikujejo, da je to možno? Ga je pa prav hudo gledati, kako se praska in muči, včasih tudi zaspati ne more.

Vljudno prosim za vaše mnenje, saj jo bomo sicer oddali, saj je njegovo zdravje pomembnejše! Prisrčna hvala!

Odgovor:

Spoštovana!

Pri vašem sinu gre očitno res za preobčutljivost. Kaj je vzrok zanjo je težko sklepati na pamet, brez alergološkega testiranja vzroka najbrž ne bo možno opredeliti.

Lahko, da je postal preobčutljiv na mačjo dlako, lahko pa, da je razlog drugje ali celo v navzkrižni preobčutljivosti. Če gre za alergijo na mačjo dlako, umivanje gotovo ne pomaga, saj so delci dlak, ki povzročajo težave, zelo majhni in jih človek v bistvu vdiha - gre za tako imenovane inhalacijske alergene. Priporočam, da se pogovorite z njegovim zdravnikom, ki ga bo najverjetneje napotil k dermatologu ali pa direktno na alergološko testiranje.

Do takrat vam svetujem, da se v lekarni pogovorite s farmacevtom in nabavite antihistaminik, ki ga je možno dobiti brez recepta. Jemlje naj ga redno, prenehati pa mora z njim nekaj dni pred alergološkim testiranjem.

Lep pozdrav!

PREBERITE ŠE:
mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.