Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pnevmokok in virus?


Vprašanje:

Lep pozdrav! Doma imamo 13 mesecev starega otroka, ki je že pred novim letom začel hoditi v vrtec. Od takrat naprej je  samo še bolan, prejšnji teden je bil sprejet v infekcijsko kliniko v Ljubljani, saj je imel povišan CRT  ter levkocite povišane na 443000. Tretji dan je bil iz klinike odpuščen. Tam je 3 dni prejemal antibiotik intravenozno, sedaj pa še jemlje antibiotike (1/2 tablete na 8 ur). Danes zjutraj (04:00) sva z ženo ugotovila, da ima povišano telesno temperaturo (38,5). Ker so bila navodila zdravnice na kliniki, da ob pojavi vročine pridemo nazaj, sva odšla takoj tja. Odvzeli so mu kri, izvidi pa naj bi pokazali normalno krvno sliko (levkociti 8500, crt normalen...). Diagnoza je bila, da ima verjetno nek virus in  naj doma počiva in jemlje antibiotike še naprej. Z ženo naju je strah, da bi najin lumpi dobil pljučnico ali kaj podobnega. Sprašujem vas , kaj naj naredimo, kam naj se obrnemo, da bomo lahko vsaj malo pomirili sklepanja. V naprej hvala za vaš odgovor in vaš čas ter lepo pozdravljeni!

Odgovor:

Spoštovani,

prebolevanje okužb dihal pri majhnih otrocih (mlajših od 3 let) je v zimskih mesecih dokaj pogost pojav. Ti otroci so zaradi anatomskih razmer in stanja njihovega imunskega sistema bolj dovzetni za tovrstne okužbe. Bolezen zaradi omenjenih razlogov tudi težje poteka, izjemoma tudi tako težko, da otroka življensko ogrozi.

Še posebno so obolevanju zaradi okužb dihal izpostavljeni otroci, ki obiskujejo vrtec oz. ga obiskuje kateri od sorojencev. Okužbe dihal z virusi se namreč širijo kapljično z otroka na otroka. Najboljša rešitev je preventiva, če vam razmere dopuščajo naj otrok v preostalih zimskih mesecih ostane v domačem varstvu (stari starši, varuška), sicer lahko pričakujete še nekaj takšnih epizod to zimo in upate, da ne v težki obliki. Žal zdravilo ali drugi ukrepi za preprečevanje virusnih okužb dihal ne obstajajo.

Lep pozdrav!

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Aktiven

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Otroške bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.