Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hude težave s hemoroidi


Vprašanje:

Pozdravljeni! Pišem v imenu svojega partnerja. Že desetletje ima manjše ali večje težave s hemoroidi. Zadnje mesece so bolj večje kot manjše. Star je 44 let. K njegovim težavam veliko pripomore nepravilna prehrana in s tem težje odvajanje blata, med drugim pa v veliki meri pripomore tudi njegovo težko del- prenaša težke stvari ali pa presedi v tovornjaku ure in ure. Pred nekaj meseci se je že skoraj odločil za odstranitev hemoroidov. Način odstranitve pa ga je na koncu tako prestrašil, da je "pobegnil". Oprostite, ker vam bom opisala način, kako naj bi mu odstranili hemoroide, povsem laično. V anus bi mu vstavili aparaturo, ki bi z vrtenjem potrgala hemoroide. Upam, da veste o čem govorim, kajti ne najdem papirjev kjer je vse lepo opisano. Zdravnik pri katerem naj bi opravili ta poseg pa mu je dejal, da po odstranitvi treh zunanjih hemoroidov lahko pride do tega, da se bo s tem naredil prostor za notranje hemoroide, ki bi slej kot prej ponovno povzročali težave. Vsaj tako ga je razumel. Zaradi vsega tega ter zaradi pomanjkanja denarja, saj je bil ta poseg samoplačniški in zelo drag (vsaj za naju), se ni odločil za ta poseg. Upala sva, da bova uspela popraviti njegovo stanje s prehrano. In res sva uvedla veliko kosmičev in čim manj jedi, ki zapirajo. Nekaj časa je bilo bolje. Zdaj, ko pa se zadnje mesece spet močno napreza v službi, se mu hemoroidi ves čas ponavljajo. Včasih je tako hudo, da nosi moje vložke, da o bolečini sploh ne govorim. Trenutno si pomaga le s kremo. Imel naj bi tri zunanje in dva notranja hemoroida. Pri svojem osebnem zdravniku je bil le enkrat pred leti. Težko ga je spraviti k zdravniku, ker gre za njemu tako zoprno in nerodno zadevo. Pred nekaj dnevi pa sem opazila oglas za zdravljenje oz. odpravljanje hemoroidov z metodo Hal. Zanima me, ali vam je ta način odpravljanja hemoroidov znan, če se to izvaja v okviru zavarovanja (osnovnega in dodatnega) in na koga naj se obrne? Za odgovor vam bova zelo hvaležna. Prisrčen pozdrav!

Odgovor:

Veliko ste napisali. HAL metodo veliko reklamirajo v zadnjih 10 letih, vendar se nikjer ni prijela kot zelo pogost način zdravljenja. Je le eden od načinov zdravljenja. Tudi pri tej metodi se uporablja nastavek za enkratno uporabo, ki je precejšen strošek in ga zavarovalnica ne pokrije. Enako je pri posegu z mehanskim spenjalnikom, ki ste ga vi opisali zelo dramatično. Vendar je ta poseg za bolnika ugodnejši, ker manj boli in omogoči hitrejšo ozdravitev, ker z aparatom lahko naredimo poseg v samem črevesu. Klasično pa operiramo vozle,tako da jih (seveda v anesteziji) odrežemo in rano oskrbimo tako, da ni večje krvavitve.

Vsekakor bi vašega partnerja pred kakršnokoli odločitvijo morali pogledati. O operaciji se pogovarjamo vedno takrat, ko vozli izpadajo. Bolnik se mora sam odločiti, kdaj ima teh težav dovolj. Nikoli se ne mudi, saj iz izpadajočih vozlov ne nastane rak. Odločitev za operacijo je bolnikova stvar. Torej, bolnika mora videti tisti zdravnik, ki naj bi ga zdravil naprej z operacijo, če je ta seveda potrebna (pri izpadanju).

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.