Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z napihnjenostjo in vetrovi


Vprašanje:

Pozdravljeni! Na vas se obračam, ker sem že čisto obupana. Pred enim letom sem se odločila, da začnem živeti zdravo in sem popolnoma spremenila svojo prehrano. Izogibam se kruhu, mastnim stvarem, sladkemu itd. Skratka, jem res zelo zdravo: oblate, jogurte, veliko sadja in zelenjave, meso na žaru, polnozrnate testenine, sladkor sem zamenjala za umetno sladilo itd. Izgubila sem 18 kg, kar je odličen rezultat. Vendar pa me sedaj že 4 mesece spremljajo naslednje težave: napihnjenost oz. tiščanje v zgornjem delu trebuha, napenjanje, vetrovi, ki grozno smrdijo, in pa tudi bolečine v želodcu. Moram pa povedati, da imam sicer dobro prebavo in grem najmanj 1-krat na dan na glavno potrebo, vendar pa blato ni čvrsto, ampak je bolj driska. Bila sem pri zdravnici, ki me je dala na preiskave: dala sem kri, ki pa ni pokazala ničesar v črevesju niti na jetrih. Ali so te preiskave res pokazale vse, ali me je dala na pregled le za tisto, kar sumi ona? Rekla mi je le, da naj spremenim prehrano in to je to. Jaz pa iz dneva v dan bolj trpim. Napihnjena sem popolnoma vsak dan ... zbudim se napihnjena in spat grem napihnjena, ne glede na to ali kaj jem ali pa ne. Me pa ves čas spremljajta še dve težavi: imam stalno mrzle roke in noge in tudi iz nosu mi pogosto teče. Poleg tega pa sem tudi bolj depresivna, kar je verjetno zaradi samih težav, ki me spremljajo. Zanima me, ali so moje težave povezane z želodcem? Ali je možno, da imam težave res zaradi prehrane? Ali imam mogoče kandido? Ali je možno, da se mi vse te težave pojavljajo zaradi uporabljanja oz. alergije na umetno sladilo? Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana!
Najprej vas moram zelo pohvaliti. Veliko ljudi ne zmore spremeniti načina prehrane in se učunkovito spopasti s svojo težo. Res je, da ne vem, kje ste sedaj, saj ne vem, kakšen je bil prej in kakšen je sedaj vaš indeks telesne teže (teža, višina), a vseeno pomeni shujšati za 18 kg in to držati za vas in tudi v mojih očeh zelo velik uspeh. Vi niste samo shujšalli, ampak ste delno sprmenili stil življenja, o katerem je danes toliko govora vsepovsod po svetu, kamorkoli se gre na seminarje in kongrese. Greva po vrsti. Najprej odstranimo strahove.

Kandidiaza? Niste zapisali, da imate simptome, ki so kandidiazo značilni. Niste zapisali, zakaj ste se odločili za spremembo prehrane. Ogljikovi hidrati, zdravila, predvsem antibiotiki, in stres generirajo kandidiazo in uničujejo dobre bakterije, ki jih nujno potrebujemo za dobro razgradnjo hrane v telesu. Zato je najpomembneje, da ustvarimo dobre pogoje za dobre bakterije in jih vrnemo v črevo. Sam bi se takoj odlkočil za to, da dam zdravilo proti kandidi in dodam te dobre bakterije. Bistvo je, da škode ne bo, lahko pa je velika korist. Ob tem pa bi dodajal te dobre bakterije s probiotkom in prebiotikom toliko časa, da bi bilo blato normalno in ne redko. Prepričan sem, da bi s tem "poračunal" z možno kandido in nazaj ustvaril v črevesju normalne pogoje, ki ste jih, ne vem, zakaj, porušili. S tem bi zagotovil normalno prebavo.

Alergija na umetno sladilo? Sladilo uporabljamo, kadar zaradi alergij ne smemo uporabljati drugih oblik hrane. Torej je umetno sladilo "zdravilo" in ne bi smelo povzročati alergije. Po mojem ni krivo za vaše težave.

Želodec? Ne opisujete težav, ki bi bile značilne za želodec. Seveda je želodec vedno lahko kriv, a ne samo v obliki napihovanja, ampak vsaj z nekakšno bolečino v zgornjem delu trebuha. Ne verjamem, sicer pa je možno ob sumu napraviti gastroskopijo in ta problem izključiti. Vsekakor moramo misiliti na bakterijo Heliobakter pylori, ki se med gastroskopijo potrdi/izključi.

Sam bi v vašem primeru poskusil dodati še vsaj za en mesec encime, ki pomagajo pri razgradnji hrane v prebavilih.
Prerpičan sem, da uspeh ne bo izostal.

Če hočete vaš način življenja, ki ste ga pravilno zastavili, vzdrževati, morate seveda tudi zagotoviti zase še način gibanja in rekreacije. Nikakor ne smete pozabiti tega, kar pomembno vpliva na pravilnost tudi v delovanju črevesja. In to gibanje ob notranjem črevesnem ravnotežju vam bo vrnilo tople noge in pregnalo depresijo, ki se vas jasno lahko loteva ob tako dolgotrajnem problemu. Zelo podpiram vaš način življenja, saj niste prva in edina lastovka, ki že naznanja pomlad spremenjenega načina življenja. Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.