Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Status zaradi motnje pozornosti?


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Na pedopsihiatriji (psiholog, psihiater, defektolog, socialna delavka) so mnenja, da ima moj sin motnje pozornosti, kar so pokazali tudi testi. Predlagali so mi, da vložim vlogo, da dobi dodatno pomoč, ki bi jo nujno potreboval. Njegove ocene so vse slabše. O tem smo se pogovorili s sinom in se strinja z dodatno pomočjo. Problem pa je postal v tem, da moramo prej vložiti prošnjo za pridobitev statusa "Otrok s posebnimi potrebami". To ga je kar prizadelo, tako da noče več nobene pomoči. Vem, da bi mu pomoč v šoli zelo pomagala pri doseganju boljšega učnega uspeha, po drugi pa se sekira, kako ga bodo zafrkavali sošolci, da ne vem, če je prav, da nadljujem z vlogo ali ne. Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana gospa!

Vloga za dodatno pomoč in prilagoditve v šoli, otroka res opredeli kot "otroka s posebnimi potrebami", čeprav se v vlogi vrsta te "posebne potrebe" natančno opredeli: npr. govorno-jezikovne motnje, čustvene motnje, slabovidnost, gibalna oviranost, dolgotrajna bolezen, primanjkljaji na posameznih področjih učenja ... To, v katero kategorijo otrok spada glede na naravo svoje težave, v odločbi sicer piše, v šoli pa se ta "status" ali kategorija ne omenja s temi formulacijami. V večini šol se pač pove, da nekateri otroci potrebujejo še dodatne vaje, ki jih delajo izven razreda, večinoma s specialnim pedagogom. Bistvo te odločbe pa niso samo dodatne ure pomoči, ki so zelo očitne in se otrok z njimi res nekoliko izpostavi. V odločbi so večinoma zapisane tudi prilagoditve pri pouku, za katere pogosto sošolci niti ne vedo, otroku pa lahko zelo koristijo (npr. dodatne usmeritve pozornosti, neupoštevanje napak pri pisanju, poudarek ustnim ocenam ... Pri odločitvi za usmeritev so seveda prednosti in pomanjkljivosti. Če se otrok zaradi svoje motnje v šoli ne more izkazati, je škoda, ki jo odločba prinaša, manjša kot je sedanje stanje.

Sama poznam ogromno otrok, ki jim je odločba zelo olajšala življenje, zato sem osebno zagovornica tega načina reševanja. Če ima Vaš otrok diagnozo in zdravila, potem je vsekakor kandidat za usmeritev. Večina otrok z odločbo ima blage težave brez diagnoze ali zdravil.

Jaz bi se na vašem mestu s sinom dogovorila, da morda še počakata kakšen teden, da bodo zdravila začela učinkovati. Nato morda vložite prošnjo, postopek bo trajal vsaj pol leta. Če bosta v tem času ugotovila, da pomoči ne rabi, lahko Vi postopek pri Zavodu za šolstvo ustavite. S sinom lahko npr. gresta na pogovor k šolski svetovalni delavki, ki vama bo natančno razložila, kako v šoli imenujejo in ravnajo z učenci, ki imajo odločbo.

Lep pozdrav!