Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z odvajali


Vprašanje:

Proktologija Spoštovani doktor Košorok, stara sem 23 let in v življenju sem naredila napako, zaradi katere se bom večno kesala. Posledice plačujem na svoji koži. Precej let sem jemala odvajalne tablete, zlasti na potovanjih in pri občasnih zaprtjih. Še pomislila nisem, da so škodljive. Če jih prodajajo v lekarni, pač niso slaba! A sem se motila, saj so stranski učinki hujši, kot sem mislila. Tako so se začele težave s črevesjem, ki so me povsem potrle. Od takrat živim v strahu in se ne morem sprostiti. Bojim se, da se bo vse skupaj razvilo v resnejše obolenje. Bila sem pri več zdravnikih, a mi nihče ni povedal nič konkretnega.

Naredili so mi koloskopijo, kjer k sreči niso našli nič nenavadnega, zdravnica pa mi je rekla, da imam potemnjeno sluznico zaradi zlorabe odvajal. Ta misel mi ne da miru. Rada bi vedela, ali je to nevarno. Je ozdravljivo?Ali bom imela vse življenje poškodovano sluznico? Počutim se vse slabše. Ves čas me boli trebuh, občasno imam vročino, izčrpana sem in težko živim. Že letno dni sem preveč suha; visoka sem 173 centimetrov in tehtam 50 kilogramov. Ne čutim lakote, težko prebavljam, v črevesju mi vse fermentira. Blato je kašasto, poleg tega imam vedno občutek, da se nikoli ne iztrebim dovolj. Tudi če grem na stranišče več kot enkrat na dan, mi v črevesju ostane precej blata. Zaradi vsega tega sem začela uporabljati klistir, ki omili vnetje v črevesju, čeprav je potem razdraženo in me boli.
Zaradi vseh naštetih težav sem obupana, zato vam bom hvaležna za odgovor. Želim vam, da ostanete tako uspešen zdravnik kot doslej, saj ste eden najboljših! Bralka iz Primorske

Odgovor:

Najprej vam svetujem, da si ničesar ne očitate. Bolniki z zaprtjem zelo pogosto uporabljajo odvajalne čaje, ki so močno odvajalo, vendar ga nikoli ne priporočamo za dolgotrajno rabo. Pogost stranski učinek jemanja odvajal je temneje obarvana sluznica črevesa (melanoza). Pojav ni nevaren; lahko si ga razlagamo kot nekakšno tetovažo črevesa s snovmi odvajalnega čaja.

V vašem primeru, zlasti zaradi mladosti, bi bilo primerno temeljito pregledati črevo, predvsem ker je možno, da gre za posebne vrste obolenje (Hierschprungova bolezen), pri katerem je del črevesa brez pravega oživčenja in na tem mestu blato zastaja. Z operacijo je mogoče težavo primerno urediti. V novejšem času so pogoste tudi encimske motnje, ki povzročajo počasno gibanje črevesa (pomanjkanje citokromoksidaze - COX). Vse te preiskave bi zahtevale preiskave v bolnišnici. Vsekakor si lahko pomagate na številne načine, predvsem z dieto, pitjem Donata in z drugimi mehčali, včasih tudi z močnejšimi odvajali, ki pa jih za daljšo uporabo odsvetujemo. Neškodljivo in spodbujajoče za črevo je tudi klistiranje, ki se ga lahko brez težav naučite. Vaše slabo počutje je morda povezano tudi s skrbmi, saj je znano, da duševnost močno vpliva na vsakodnevno življenje. Priporočam, da najprej poskusite s preprostimi nasveti, če pa se stanje po približno pol leta ne bi uredilo, se posvetujte z zdravnikom za morebitno diagnostiko zgoraj navedenih, vendar redkih bolezni.

Pogum velja!prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.