Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prijateljica ima bulimijo


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam prijateljico, ki mi je pred slabim mesecem zaupala, da ima bulimijo. Želi si pomoči, saj mi je to jasno povedala in jaz sem ji pripravljena pomagati. Rekla pa je, da trenutno še ni pripravljena iti k strokovnjaku, saj bi vse skupaj postalo bolj resnično in bi potem sama postala še bolj depresivna in ranljiva. Zato se trenutno z boleznijo spopadava tako, da skupaj postavljava krajše roke (npr.: vikend, dva dni, določen dogodek), v katerih ne sme bruhati. Motivacija je so različne stvari, ki se bodo v primeru, da se drži roka, uresničile (npr.: uspelo se ji bo dobro naučiti snov, opravila bo izpit ...). Ko se rok bliža koncu, postaviva novega in dobo še podaljšujeva. Daljših rokov ne postavljava, saj bi se sama še veliko bolj obremenjevala, če se jih ne bi uspela držati. Gre ji dobro, vendar pa so občasno še vedno dnevi, ko se počuti preveč potrto in slabo ter gre vseeno bruhati. Ali mislite, da ji lahko na tak način uspe odpraviti svojo bolezen ali bi mogoče morala vztrajati, da si poišče strokovno pomoč? Že v naprej hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljena!

kar ste zapisali, je super. Temu, kar počneta, rečemo strokovno STOP tehnike in delujejo za zmanjševanje, včasih tudi popolno ustavitev simptomov (v primeru vaše prijateljice - bruhanja). Problem je, da osebe z motnjami hranjenja večinoma potrebujejo tudi poglobljeno psihoterapijo, s pomočjo katere odkrivajo vzroke, ki so do simptomov pripeljali in za to je potrebna strokovna pomoč.

Menim, da delate prave stvari. Predlagam, da prijateljici ponudite možnost, da poskuša sama (npr. še mesec ali dva), v kolikor ji ne bo uspelo, pa poišče strokovno pomoč.

Prisrčen pozdrav in vse dobro!

asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal