Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z žolčem in bolečine v križu


Vprašanje:

Interna medicina Spoštovani, začelo se je pred tremi leti z vnetjem želodčne sluznice. Ob gastroskopiji so mi predpisali ustrezno terapijo in dieto. Po enomesečni terapiji so se bolečine še vedno pojavljale, zato sem še naprej obiskovala zdravnika. Opravila sem več gastroskopij, ki so pokazale pordelo želodčno sluznico in povečanje želodčne kisline. Kljub uživanju zdravil in dieti ni nič bolje, nenehno me boli v križu in pod DRL. Opravila sem tudi nekaj ultrazvokov žolča, vendar nimam žolčnih kamnov. Pred mesecem dni so mi opravili še notranji ultrazvok žolčnika, vendar mi zdravniki niso povedali, kaj storiti.

Septembra sem opravila ultrazvok pri specialistki za žolč in ji pojasnila svoje triletne težave. Ugotovila je, da se po obroku žolčnik skrči za manj kot polovico in omenila, da težave po vsej verjetnosti povzroča nepravilno delujoči žolčnik. Svetujete mi, kaj naj storim. Ali naj dam odstraniti, ne glede na to, da se držim diete? Rada bi zaživela brez bolečin v križu in želodcu. Za odgovor in morebitno zdravljenje se vam toplo zahvaljujem! Suzana

Odgovor:

Spoštovana gospa Suzana,

večkrat sem skrbno prebral vaše pismo, v katerem ste dokaj natančno opisali težave, ki jih utegnejo povzročati različne bolezni oziroma motnje. Pri vsaki gastroskopiji (pregledu požiralnika, želodca in dvanajstnika s posebnim instrumentom, ki ga zdravnik uvede skozi usta v telo bolnika), s katero ugotavljajo hujše vnetje želodčne sluznice, ugotovijo tudi, ali ima bolnik na sluznici želodca bakterije (Helicobacter pylori). Prisotnost bakterij ugotavljajo tako, da med endoskopijo s posebnimi kleščicami odvzamejo dva koščka želodčne sluznice in ju dajo v testno tekočino. Odvzem vzorcev želodčne sluznice je povsem neboleč. Če so na sluznici bakterije, testna tekočina z vzorci v pol ure spremeni barvo. Test se imenuje hitri ureazni test (HUT) in je dokaj zanesljiv. V primeru pozitivnega rezultata je treba bakterije iztrebiti z antibiotiki. Bolniku dobi dva antibiotika in zdravilo, ki zmanjša izločanje kisline - zaviralec protonske črpalke. Zdravljenje z opisanimi zdravili traja teden dni, zdravila pa mora bolnik zaužiti vsak dan zjutraj in zvečer.

Če je zdravljenje z navedenimi zdravili uspešno, na sluznici želodca ni več bakterij, HUT je negativen, vneta sluznica se polagoma pozdravi. Bolnika ni treba vnovič gastroskopirati; zadostuje, da opravi "urea dihalni test". Pri tem testu bolnik zaužije testno snov in določen času po zaužitju testne snovi izdihuje zrak v poseben balonček. Zrak iz obeh balončkov analiziramo in tako ugotovimo, ali je bilo zdravljenje uspešno.V pismu ne omenjate, kakšno zdravljenje so vam predpisali po gastroskopiji.

Kako je z vašim žolčem, so ugotavljali z ultrazvočno preiskavo. Volumen žolčnika je mogoče izmeriti z ultrazvokom pred in po testnem obroku ter ugotoviti, koliko se je skrčil. Normalno se žolčnik po obroku hrane skrči za več kot 50 odstotkov. Najbrž bo treba še ugotoviti, kako se obnašajo žolčni vodi. Ko se žolčnik skrči, se morajo sočasno odpreti mišice zapiralke, ki pri zdravem človeku preprečujejo prodor vsebine dvanajstnika v žolčne vode. Gre za preprosto sodelovanje različnih delov žolčnih poti: žolčnik se skrči, mišice zapiralke popustijo in žolč lahko nemoteno izteče v dvanajstnik ter tam opravi svojo nalogo. Zdrav človek nima težav in za vsa ta dogajanja v telesu sploh ne ve. Če se mišice ne sprostijo pravočasno, a se skrči žolčnik, nastane bolečina in tedaj bolnik seveda ve, da je nekaj narobe.

Preiskava, s katero lahko ugotovimo, kako se krčijo žolčni vodi in žolčnik, ali se odpirajo ali ne, je ERCP (endoskopska retrogradna holangio pankreatografija).To dolgo ime uporabljamo za preiskavo, pri kateri na rentgenskem aparatu z endoskopom uvedemo v žolčne vode cevko ter prek nje v žolčne vode, žolčnik in vode trebušne slinavke vbrizgamo posebno kontrastno sredstvo. Kontrastno sredstvo napolni votle dele; to vidimo na rentgenskih slikah, saj kontrastno sredstvo vsrka rentgenske žarke. Kontrastno sredstvo se mora v določenem času izločiti iz žolčnih vodov in drugih delov, kamor smo ga vbrizgali. Če se izloča prepočasi, je verjetno, da mišice zapiralke ne delujejo pravilno, to pa je povezano z bolečino.

Pri vas bi bilo potemtakem koristno opraviti ERCP. S tem bo zdravnik dobil natančnejši odgovor o delovanju žolčnih poti in žolčnika. Če gre res za diskinezijo žolčnih poti (nepravilno delovanje mišic v žolčnih vodih), je na voljo zdravljenje z nitroglicerinom, najbrž pa lahko pomaga tudi nifedipin, ki zniža tlak v zapiralkah. Če je diagnoza diskinezija žolčnih vodov pravilno in zanesljivo ugotovljena, je mogoče pri ERCP prerezati mišico zapiralko. Bolniki z diskinezijo žolčnih poti so po tem posegu največkrat brez težav. Pred tem pa je treba opraviti dodatne preiskave in zanesljivo ugotoviti diagnozo, kajti sicer bi bil postopek neuspešen.

Priporočam vam pregled pri gastroenterologu (specialistu za bolezni prebavil), ki mu boste pokazali vse izvide ter se z njim dogovorili o nadaljnjem postopku diagnostike in zdravljenja.

Lep pozdrav!

prof. dr. sci. Igor Križman, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Igor Križman, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.