Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Napad tesnobe


Vprašanje:

Pred nekaj dnevi sem ponovno nastopila na novo delovno mesto. Težava je v tem, da se mi proti večeru začnejo dogajati meni neznane bolečine. Srce me tišči, nemirna postanem, glava mi močno razbija od bolečine, v trebuhu mi je slabo, mravljince imam po telesu navzgor in v glavi me peče kot žerjavica. Noge se mi tresejo in globoko in hitro diham, počutim se, kot da mi bo srce ven "skočilo", občutek se je včeraj kar naenkrat pojavil in bilo mi je grozno. Težko sem zaspala in spala samo 3 ure ponoči. Zjutraj je bilo nekaj časa v redu, potem pa se mi je zopet začel vračati ta občutek. Dopoldan sem vzela dve naravni pomirjevali in je minilo. Proti večeru pa se spet vrača občutek, zato sem ponovno vzela dve tableti. Nimam vzroka, da bi me bilo česa strah, saj sem neizmerno srečna, ker zopet delam, zato me je strah, zakaj se mi to dogaja, saj take tesnobe nisem nikoli občutila. Kako naj si še pomagam, saj nočem jemati pomirjeval kar naprej. Hvala za vašo pomoč!

Odgovor:

Spoštovani,

težave, ki jih opisujete, so najverjetneje anksioznega izvora (prekomerna tesnoba), ki imajo pogosto fiziološke korelate (telesne simptome). Če ste se znova zaposlili, ste verjetno opravili tudi zdravniški pregled in ste najverjetneje zdravi. Menim, da je lahko omenjena težava posledica stresa, kar nova zaposlitev vsekakor je, čeprav je to pozitivna sprememba. Tudi prijetni dogodki so lahko stresni, saj zahtevajo prilagoditev na spremembo.
Svetujem vam, da v primeru, ko se vam bodo znova pojavili telesni simptomi, poskušate ostati mirni in si rečete: "To že poznam! Ni nič nevarnega in mine!" Pozornost poskusite usmeriti na kaj drugega, ne toliko na spremljanje telesnih znakov. Ljudje dejansko poročajo, da napad tesnobe postopoma mine in ni nevaren za zdravje. V vmesnem času Vam seveda priporočam zdrav življenjski slog ter kakšne relaksacijske tehnike, ki jih lahko vadite doma.
V kolikor se Vam počutje ne bo izboljšalo, priporočam obisk kliničnega psihologa ali psihiatra.

Lep pozdrav!