Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kakšna je razlika med holesterolom v maslu in v margarini


Vprašanje:

Mene zanima kakšna je razlika med holesterolom v maslu in margarini, saj tega podatka ne zasledim na deklaraciji, kjer sicer piše delež maščob. V medijih berem različne informacije in ker si rad kaj namažem na kruh za zajtrk, me zanima, kaj je v resnici manj škodljivo. Prosil bi tudi za komentar dejstva, da med in banane ne vsebujeta holesterola, zdravniki pa ju ob povišanem holesterolu vseeno odsvetujejo.

Odgovor:

Spoštovani,
maslo je produkt živalskih maščob in posledično vsebuje holesterol. Margarinski namazi pa so narejeni iz rastlinskih olj, ki holesterola ne vsebujejo. Na kruh si vsekakor namažite surovo nesoljeno maslo, seveda v omejenih količinah. Razlog ne tiči v holesterolu, ampak v kakovosti maščob, ki jih zaužijete. Kljub gonji proti nasičenim maščobam, ki smo ji priče v medijih, jih naše telo potrebuje za normalno delovaje. Težava nastopi takrat, ko z enolično, predvsem industrijsko predelano hrano, porušimo ravnotežje med uživanjem nasičenih in nenasičenih maščob. Pri margarinskih namazih pa je težava v tem, da vsebujejo trans maščobe, ki pa so škodljive zdravju. Maslo je naravna hrana, ki jo telo pozna in prebavlja že tisočletja, margarinski namazi so z nami le slabih 150 let.
Med in banane ne bi smele vplivati na vaš holesterol. Predlagam, da za pojasnilo vprašate vašega zdravnika. Pri dieti za zniževanje holesterola ponavadi izločimo večje koline mesa in mlečnih izdelkov, sladkarij ter nekaterih žit. Povečamo količino sadja, zelenjave in kompleksnih ogljikovih hidratov kot so kvinoja, amarant …
Srečno!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Neaktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.