Odgovor:
Spoštovani,maslo je produkt živalskih maščob in posledično vsebuje holesterol. Margarinski namazi pa so narejeni iz rastlinskih olj, ki holesterola ne vsebujejo. Na kruh si vsekakor namažite surovo nesoljeno maslo, seveda v omejenih količinah. Razlog ne tiči v holesterolu, ampak v kakovosti maščob, ki jih zaužijete. Kljub gonji proti nasičenim maščobam, ki smo ji priče v medijih, jih naše telo potrebuje za normalno delovaje. Težava nastopi takrat, ko z enolično, predvsem industrijsko predelano hrano, porušimo ravnotežje med uživanjem nasičenih in nenasičenih maščob. Pri margarinskih namazih pa je težava v tem, da vsebujejo trans maščobe, ki pa so škodljive zdravju. Maslo je naravna hrana, ki jo telo pozna in prebavlja že tisočletja, margarinski namazi so z nami le slabih 150 let.
Med in banane ne bi smele vplivati na vaš holesterol. Predlagam, da za pojasnilo vprašate vašega zdravnika. Pri dieti za zniževanje holesterola ponavadi izločimo večje koline mesa in mlečnih izdelkov, sladkarij ter nekaterih žit. Povečamo količino sadja, zelenjave in kompleksnih ogljikovih hidratov kot so kvinoja, amarant …
Srečno!