Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Poškodba kolena pri telovadbi


Vprašanje:

Pozdravljeni! Pri telovadbi v šoli smo igrali nogomet. Zgodila se mi je poškodba kolena in sicer izpah "šalčke" (ali kako vi temu rečete) na zgornji strani kolena. Takoj sem zravnal nogo in dal nazaj not (porinil sem "šalčko" nazaj). Noga me ne boli, lahko jo premikam in normalno hodim, vendar je otečena in mislim, da je v njej "voda". Tega me je malo strah, ker nisem navajen. Ali mi lahko svetujete, kaj naj delam, da oblažim oteklino oziroma jo odpravim? Slišal sem  za punktiranje kolena, vendar me je tega strah, ker pravijo, da delajo to na živo in, da je igla precej velika!! (Večinoma se igel zelo bojim). Ali je še kakšna druga možnost za odpravitev, ali lahko omrtvijo ta del ko to delajo na kolenu? Hvala vam za katero koli informacijo!!!!

Odgovor:

Pozdravljen,
glede na tvoj opis sklepam, da poškodba le ni tako huda, kot se je zdelo na prvi pogled. Oteklina po takšni poškodbi je dokaj normalna posledica. Koristno je takšno obolelo koleno čimprej po poškodbi masirati z ledom, najbolje takoj. Zdaj ti svetujem, da kolena oz. spodnje okončine ne obremenjuješ preveč nekaj dni - le z nujno hojo. Med počitkom in spanjem je koristno ležati tako, da je koleno nekako v višini prsnega koša, da oteklina hitreje plahni. Nekajkrat dnevno oteklo koleno 15 minut masiraj z ledom, ki naj bo zavit v PVC-vrečko. Če oteklina ne bo splahnela do konca tedna oz. boš imel še druge težave (bolečina v kolenu, omejena gibljivost, večja oteklina ...), pa ti svetujem obisk pri svojem zdravniku.

"Voda" v kolenu se pojavi običajno po težjih notranjih poškodbah kolenskega sklepa. Travmatolog po pregledu oceni, kdaj je potrebno to tekočino odstraniti, torej ne vedno in ne takoj. Poseg se vedno opravi v lokalni anesteziji in brez dodatnih bolečin. Upam, da sem odgovoril na tvoja vprašanja.
mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Aktiven

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Otroške bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

8. 02. 2015 21:47:37
Jst mam eno uprasanje...treniram odbojko in se izvajajo ti razlicni padci in kaksna dva meseca nazaj sem narodno padla na kolen in me je strasno bolel ob vsakem dotiku to je trajalo priblizno 14dni pomagala sem si s hlajenjem samega kolena...vendar pa zdaj vedno ko ko padem na koleno se je pojavi siva oteklina al kok se temu rece in strasno boli pomagam si s hlajenjem je bolje vednar se bolecine neda popolnoma znebiti in zdaj nevem ali naj obiscem zdravnika ali potrebujem samo okrevanje? Hwalla za odgovor!
3. 05. 2015 13:54:41
jz sem tut trenirala odbojko pa sem tudi jez padla na koleno.(tudi 2 meseca nazaj)meni se je tudi pojavila oteklina in sem takoj odšla do zdravnika,najprej so me pregledali in rekli da imam vodo v kolenu,ampak mi jo niso punktirali(tako ti jo z inekcijo vzamejo ven.)nato sem šla še na slikanje a to ni dovolj pokazalo zato sem mogla opraviti še magnetno resonanco.(v tak tunel te do pol telesa spustijo tako da si z glavo zunaj.)ugotovili so da imam poškodovan miniscus,in v hrustancu 1cm in pol veliko luknjo.morali bi me operirati ampak me ne bodo ker štejem šele 10 let za operacijo pa moraš biti star nad 11 let.ko sem šla na še en pregled pa so mi še punktirali.to ti najprej z inekcijo omrtvicijo koleno nato pa ti z inekcijo vzamejo ven to vodo.nic bat nic ne boli(ce te ne zadane v kost .mene sicer so zadeli v kost a tudi to ni veliko bolelo .malo je zabolelo in malo zapeklo a kmalu je bilo vsega konec.svetujem ti da obišces zdravnika.