Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Menstruacijske težave


Vprašanje:

Pozdravljeni! Rada bi pomagala moji hčeri, ki ima že od nekdaj zelo močne menstruacije in hude krvavitve, ki že od nekdaj trajajo sedem dni, nemogoče bolečine v trebuhu, slabost, posledično izguba apetita. Vem, da obstajajo kontracepcijske tabletke, ki uredijo in ublažijo menstruacijske bolečine, vendar se mi zdi za te prezgodaj. Ali obstaja kakšno naravno zdravilo, metoda, ki bi zmanjšala krvavitve in s tem bolečine? Zanima pa me, od česa je odvisno, da so ženske različno dovzetne za probleme z menstruacijami? Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,
nič niste napisali, koliko je stara vaša hči, domnevam, da je zelo mlada, da se oglašate vi in ne ona.
Težko rečem, kaj je vzrok bolečim menstruacijam.
Vsekakor nekaj doprinese burno hormonsko dogajanje, ki povzroči, da se sluznica v maternici v drugi polovici ciklusa krepko zadebeli, maternica pa mora potem to ob menstruaciji z intenzivnim krčenjem izločiti. Praviloma se po porodih te težave ublažijo, saj matrenica postane manj krčljiva.
Kot družinski zdravnik pa se seveda ne morem izogniti izkušnjam, da imajo več tovrstnih težav ženske, ki so kakorkoli nagnjene k tesnobnosti, so negotove, morda trenutno v stiski ...
Enako velja za klimakterične težave. Človek je pač kompliciran splet fizikalnega in psihološkega. Morda vam bo hči zaupala kakšno svojo tesnobico, strah, stisko.
Tudi ni potrebno vseh bolečin za vsako ceno zdraviti, z nekaterimi moramo pač živeti in to nas krepi.
Nikakor ni prav, da postane menstruacija ovira v življenju mlade ženske, saj je povsem nekaj normalnega, sodobna civilizacija pa jo medikalizira in kmalu bo postala bolezen. Žal.

Lep pozdrav!