Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave s kožo in izpadanjem las


Vprašanje:

Prosim za vaše mnenje. Pred štirimi meseci so se mi pričeli pojavljati drobni izpuščaji oz. pikice nad prsmi in pod njimi, po obrazu pa nekakšne okrogle lise. Vzroka dermatologinja še ni našla, morala sem na krvne teste, ki so po mnenju osebnega zdravnika bp., le malo premalo imam železa. Izključila je tudi alergijo na zdravila, ki jih uživam. Njeno mnenje je, da me bo testirala za alergijo, če bo kri v redu, še vedno pa meni, da je to zaradi stresa. Naj omenim še, da mi izpadajo lasje po celi glavi, lasišče po pranju postane rdeče. Imam prhljaj, glava me srbi in luščijo se mi večji koščki prhljaja, po luščenju tudi včasih peče. Lase si umivam pogosteje, ker imam hitro mastne lase pri lasišču. Perem jih s šamponom proti izpadanju las z izvlečki hmelja. Pri pregledu mi je zdravnica le povedala, da je to zaradi prhljaja, zdravila oz. kakšnega olajševalca za to težavo mi ni dala. Prosim za Vaše mnenje. Trenutno jemljem antihistaminike, kupovati pa si moram poseben losjon za telo, kremo za obraz in tekoče milo. Kaj mi vi priporočate? Prosim za Vaš odgovor. Ali se dobi še kaj na recept? Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni! Po vsem opisanem sklepam, da gre pri vas za seboroični dermatitis ali dermatitis disseborrhoica - lasišča, obraza in prsnega koša. Bolezen uvrščamo med kronične bolezni, za katere je značilno, da je vedno več sprožilnih, oziroma poslabšujočih se faktorjev, katerih vpliv se prepleta. Med temi sprožilnimi momenti je tudi delovanje vegetativnega živčevja in od tu razlage, da je stres oz. psihična stiska lahko sprožilni dejavnik. Ni pa edini. Bistveno je, kako olajšati in odpraviti te moteče kožne spremembe. Znano je, da je blago kisel pH ugoden za kožo in neugoden za kožne plesni in glive, ki se na vneti koži prekomerno razmnožujejo. Med zdravili, ki se lahko predpisujejo na recept, so ob hujših oblikah antimikotiki ali antibiotiki v tabletah in antimikotiki, žvepleni, s cinkom ali s salicilno kislino preparati v losijonih, kremah ali pudrih glede na površino, katero je potrebno zdraviti. Za lasišče lahko poizkusite z Oronazol šamponom, ki ga je potrebno kupiti. Menim, da so antihistaminiki v tem primeru nepotrebni.

Vedno pa je potrebno individualno oceniti potrebno terapijo glede na trenutno stanje in glede na individualen odziv na različne preparate. Upam, da sem vam kaj pomagala.
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.