Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Šumenje v ušesu


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Že nekaj let imam težave z levim ušesom, in sicer v njem mi zelo neprijetno začne šumeti pri glasnejši glasbi ali hrupu - občutek je, kot da bi imela v levem ušesu pokvarjene slušalke. Mislim, da se mi težava pojavlja od poleta z letalom, na katerem mi je zaradi neizenačenega pritiska pri pristajanju tako močno bolelo v ušesih, da so mi začele solze teči, ampak prav nič nisem mogla storiti ... Zanima me, ali je to morda posledica tega in ali gre za nekakšno poškodbo oziroma ali gre le za zamašeno uho (preveč masla)? Mislim, da so mi v tem času tudi pri običajnem zdravniškem pregledu pregledali ušesa, ampak niso nič izpostavili, da bi imela preveč masla ali kaj podobnega. Sicer nič slabše ne slišim na levo uho in tudi nimam težav s pritiskom - razen pri potapljanju v morju na dah (čisto rekreativno, ko se potopim za nekaj metrov, vedno so težave le z levim ušesom - zelo težko izenačujem z njim pritisk). Upam, da mi lahko pojasnite, kaj bi to lahko bilo. Mislite, da je kakšna hujša težava? Najlepša hvala za odgovor ...

Odgovor:

Spoštovani,

bolniki s tinitusom slišijo zvoke, ki izvirajo v ušesu. Opisujejo jih kot zvonjenje, brnenje, žvižganje ali šumenje. Včasih se stopnjujejo s srčnim utripom, pogosteje pa so enakomerni in nenehno prisotni.
Tinitusov je več oblik – blažje oblike po navadi minejo same od sebe ali pa jih otorinolaringolog odpravi z ustreznim zdravljenjem. Lahko se na primer odloči za terapijo z zdravili, ki spodbujajo obtok, lahko uporabi fiziološko raztopino ali hiperbarično kisikovo terapijo, ki se izvaja v komori z zvišanim pritiskom. Odvisno pač od tega, za katero obliko tinitusa gre in kaj je vzrok zanj. Najhujši pa je kronični tinitus, ki pomeni trajno šumenje v ušesih ali glavi in ga z omenjenimi metodami ni možno odpraviti. Edina rešitev za ljudi s kroničnim tinitusom je, da se naučijo živeti z nenehnim šumenjem, piskanjem in brenčanjem ter da se te moteče zvoke naučijo odmisliti.

Vzrokov za moteče zvoke pa je več:
- izpostavljenost močnemu hrupu (na primer poslušanje glasbe na slušalke, pri zvočnikih v klubu oziroma na koncertu, hrup na delovnem mestu …);
- prekomerna psihična obremenitev in stres;
- slabša prehodnost Evstahijeve cevke pri hiperplastičnem rinitisu;
- hudo vnetje;
- poškodba slušnih celic;
- povečana količina tekočine v notranjem ušesu (t. i. Menierova bolezn);
- motnje obtoka.

Tinitus se včasih pojavi brez jasnega vzroka, najpogosteje pa se razvije v sklopu Ménierove bolezni. Opažamo ga tudi pri bolnikih z anemijo (slabokrvnostjo), čezmernim delovanjem ščitnice ali po poškodbi glave, pa tudi po zdravljenju z nekaterimi zdravili, kot so protibolečinske tablete in različni antibiotiki.

Zvoki so na začetku bolezni komaj slišni. V nekaj mesecih pa lahko postanejo neznosni in bolnikom močno otežijo življenje. Po raziskavah naj bi za tinitusom trpela kar desetina odraslih.

Bolj natančno vam lahko pomagam s kliničnim pregledom in posvetom. Pregled v mojih ambulantah lahko opravite preko napotnice (v Splošni bolnišnici Murska Sobota) ali kot samoplačniški pregled (v Ljubljani, Mariboru ali v M. Toplicah).

Lepo pozdravljeni!
asist. Boris Onišak, dr. med.

Neaktiven

asist. Boris Onišak, dr. med.

Operacije Prehlad, gripa in bakterijska vnetja

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.