Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Tahikardija


Vprašanje:

Kardiologija Spoštovani, stara sem 24 let in se že enajst let borim s tahikardijo. Ko sem dobila prvi napad, so mi v bolnišnici povedali, da bo tahikardija izzvenela, ko se bom nehala razvijati in rasti. Rasti in razvijati sem se nehala že pred šestimi leti. Ker na srcu, ščitnici in krvi ni posebnih znakov, ki bi kazali na srčno napako, sem jemanje tablet opustila. Težave so se začele pojavljati enkrat mesečno po pol do ene ure. Pozneje so se težave pojavljale dvakrat na leto, vendar brez pojemanja, tako da sem morala v bolnišnico po injekcijo. V bolnišnici so mi kardiologi predpisali nove tablete, jemljem eno na dan - polovico zjutraj in polovico zvečer. Tablete jemljem že dve leti in nimam težav, saj zdravila zavirajo ritem srca, slabost in dušenje.

Zanima me, kako dolgo bom morala jemati tablete, saj se nikjer ne morem sprostiti. Zanima me, ali se lahko prijavim na vsako prosto delovno mesto, ki je psihično in fizično odgovorno? Trenutno delam v pisarni in na vsakem razgovoru za službo bolezen raje zamolčim. Zanima me, ali lahko bedim pozno v noč, pijem kavo, spijem kozarec rdečega vina? Ali je pri jemanju teh tablet vse to res strogo prepovedano, kot piše v navodilih? In za konec, ali se bom tahikardije sploh kdaj rešila? Splošni zdravniki menijo, da gre za tahikardijo psihosomatskega izvora, vendar menim, da ni tako, saj sem napad dobila na morju, ko sem bila resnično brez skrbi! V upanju na odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam. Bralka

Odgovor:

Spoštovani,
tahikardij je več vrst, vendar glede na opis težav in zdravljenje, ki so vam ga predpisali, sklepam, da gre za tako imenovano paroksizmalno supraventrikularno tahikardijo, na kratko PSVT. Ta tahikardija sodi med benigne motnje ritma. To pomeni, da je moteča, vendar nenevarna. Tahikardija vas ne ogroža, zlasti če imate zdravo srce. Najbrž ste opravili ultrazvočno preiskavo srca (ehokardiogram) in je le-ta normalna, kar naj vas še dodatno pomiri. Tahikardija ni psihosomatska, čeprav jo psihične težave lahko sprožijo, podaljšajo in povečajo neprijetno doživljanje. Napade lahko sproži oziroma podaljša še vrsta drugih dejavnikov: neprespane noči, prekomerno uživanje alkohola, prave kave in pravega čaja.

Kot rečeno, bolezen ni nevarna. Pri izbiri delovnega mesta ni potrebna posebna previdnost. Odsvetovala bi vam le delo na višini. Tudi pri telesnih dejavnostih omejitve niso potrebna, razen če niste opazili, da vam povečajo težave. Najbrž so vam že razložili postopke, s katerimi lahko prekinete napad. Imenujemo jih vagusni manevri. Nekateri bolniki sami odkrijejo, kako lahko preprečijo napad: počep, požirek hladne tekočine ... Učinkovit postopek je draženje žrela s prstom (kot bi se hotela prisiliti k bruhanju), lahko pa si obraz pokrijete z mrzlo mokro brisačo ali pa ga za kratek čas potopite v mrzlo vodo.

Kar zadeva zdravljenje z zdravili, smo včasih bolj, včasih manj uspešni. Strah, da bi vam dolgoročno jemanje zdravila škodovalo, je nepotreben. Ker že dve leti nimate napadov, lahko poskusite prekiniti zdravljenje. To morate narediti postopno in zelo počasi. Zelo počasi zmanjšujte odmerek zdravila. Z naglo opustitvijo zdravljenja bi si prav gotovo nakopali težave. Če boste spet dobili napade in vas bodo zelo motili, se lahko odločite za agresivnejše zdravljenje, ki je precej uspešno. V zadnjem času namreč bolezen bolje poznamo. Vemo, da gre za napako v prevodnem sistemu srca. Posebno pot, ki je odgovorna za te napade, lahko uničimo (ablacija) z električnim tokom. Tovrstne posege opravljajo v Kliničnem centru v Ljubljani in v Splošni bolnišnici v Mariboru.

Lep pozdrav!mag. Nadja Ružič Medvešček, dr. med.

Neaktiven

mag. Nadja Ružič Medvešček, dr. med.

Srce in ožilje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.