Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v križu in nogi


Vprašanje:

Že dalj časa imam bolečine v križu bolj na desni strani in po zadnji strani noge skozi do prstov na stopalu, velikokrat se mi zgodi, da ne morem vstati, ko sedim. Zjutraj, ko vstanem iz postelje je zelo boleče, čez dan pa je bolje, ko se malo razgibam. Stara sem 56 let. Sedaj sem bila naslikanju in vam posredujem izvid. Moj osebni zdravnik mi pravi, da naj pazim na hojo in sedenje in nič drugega, mene pa velikokrat neznosno boli in vzamem 2 tableti proti bolečinam. Kaj mi svetujete? Že v naprej hvala za vsak odgovor.

Odgovor:

Spoštovana gospa!
Vi imate bolečine, ki se iz ledvene hrbtenice širijo vzdolž desne noge v stopalo. Imate po mojem mnenju "išias v korenini S1 desno", torej draženje prvega križnega živca v desno nogo. Tudi RTG spremembe potrjujejo to diagnozo. Potrebujete dovolj močna zdravila proti bolečinam, ponavadi samo ena vrst tablet ne zadostuje in je potrebno kombinirati vsaj dve vrsti analgetikov. Poleg tega potrebujete B vitamine, da se bo ta živec lahko obnavljal in bomo naredili za to idealne pogoje. Kot tretje potrebujete intenzivno in čimprejšnjo fizioterapijo (diadinamik na S1 desno in raztegovanje ledveno križne hrbtenice. Vse našteto ima namen čimprej olajšati in odpraviti problem. V nadaljevanju pa je z RTG slikami potrebno čimpreje priti do enega ortopeda, ki bo izključil hernijo disci (kila medvretenčnega prostora). Z RTG slikami lahko opravite pregled tudi samoplačniško, kar bi bilo smiselno zardi bolečin in potrebnega mnenja.

Želim vam lepe praznične dni in hitro rešitev problema!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.