Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Že 8 let kašljam


Vprašanje:

Spoštovani gospod doktor ! Skoraj ste moje zadnje upanje, že cca 8 let iščem pri našem uradnem zdravstvu odgovore na rešitev mojega zdravstvenega stanja, brez pravega odgovora- zadnja pulmologinja je rekla: " Jaz sem naredila vse, več ne morem ".  Stara sem 60 let, veliko pretežka, pred 7 leti prebolela- /trenutno baje vse v redu /-raka na jajčnikih -od te operacije dalje sem se začela močno rediti-cca 25 kg . Že  8 let kašljam in sicer suh, dražeč kašelj, začne se takoj zjutraj, ko se zbudim, potem še čez dan 6-7 x, traja kar nekaj minut. To me izčrpava, v času kašljanja se mi vrti v glavi, včasih je tako močno, da me v terebušni votlini zgrabi krč, kar je še posebej hudo, če sem tedaj za volanom, zadnje 2 meseca kašljam tudi ponoči. Ob takem hudem kašlju seveda popustijo tudi vse zavore pri mehurju in posledica je "POPLAVA", ki je tudi zelo moteča, vedno se moram preoblačiti in hodim dokaj nesuvereno po tem božjem svetu. Opravila sem preiskave za astmo, alergije, 2 x bronhoskopijo, slikanje želodca zaradi morebitnega refluksa - nič . Zadnje mnenje zdravnika je bilo, da je to verjetno psihosomatsko. Spoštovani, prosim, če mogoče sami ne veste kaj bi svetovali, svetujte kam naj se še obrnem, pomoč sem iskala tudi pri zdravnici TKM, ugotovila je poškodbo jeter in ledvic, pa seveda tudi močno obrabo vratnih vretenc in hrbtenice in vse to naj bi vplivalo na ta kašelj.Imela sem terapijo, tudi neke kroglice, vse skupaj----- metanje denarja stran. Tudi moja osebna zdravnica se me je že rahlo naveličala in mi piše le še zdravila proti refluksu, ki ne primejo.  Še to, nikoli nisem kadila, alkohola ne pijem. To je torej vse, željno bom čakala Vaš odgovor, hvala že vnaprej.

Odgovor:

Spoštovana!

Kronični kašelj (v Vašem primeru že 8 let !) je lahko posledica pljučne bolezni, želodčne bolezni - vračanje kisline v požiralnik, obolenj nosu ali sinusov, zatekanje sluzi v žrelo in grlo, idiopatski - brez najdenega vzroka ali psihosomatski - vpliv psihe na kašelj brez organskega vzroka. Iz navedenih podatkov sklepam, da je pljučni vzrok kašlja izključen.

V primeru, da sumimo na želodčni vzrok kašlja, ki ni vedno povezan s simptomi želodčnega obolenja, kot je npr. zgaga, se to ugotovi z gastroskopijo ter tudi z meritvijo kisline v požiralniku. Če je kašelj zaradi želodčne kisline, v večini primerov kašelj zmanjšajo zdravila - zaviralci protonske črpalke. Če ne, je potrebno opraviti gastroskopijo.
ORL specialist na osnovi anamneze in pregleda ugotavlja, če je razlog kašlja v obolenju nosu in sinusov.
Če je bolezen psihosomatska, potem svetujemo konzultacijo psihiatra. V redkih primerih govorimo o idiopatskem kašlju, takrat, ko nobeden od navedenih razlogov ni prisoten oziroma verjeten.

Absolutno se strinjam z vami, da je kvaliteta vašega življenja ob dolgoletnem kašlju pomembno zmanjšana in da vam je potrebno pomagati. Svetoval bi še enkrat pregledati vaše kompletne izvide. Pišete namreč, da je narejeno slikanje želodca (rtg slikanje ?). Gastroskopija in razgovor z gastroenterologom da odgovor, če je kašelj zaradi kisline in kako to zdraviti. Če ne ugotovimo razlog kašlja, potem kašelj zdravimo simptomatsko s sredstvi proti kašlju (tudi s kodeinom).

Kljub temu, da imate dolgoletne težave in da je bilo dosedanje zdravljenje brez bistvenega uspeha, je še vedno upanje, da se najde rešitev vašim težavam. S temi željami vas tudi lepo pozdravljam!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.