Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine neznanega izvora


Vprašanje:

Pozdravljeni! Pišem vam v imenu fanta in prosim za vaše mnenje. Že nekaj časa se mu pojavljajo bolečine po telesih, katerim njegova osebna zdravnica ne more najti skupnega imenovalca, če sploh obstaja. Dve leti nazaj je začutil topo bolečino nekaj centimetrov nad trtico. Poslan je bil na rektoskopijo. Vse bp. Nato se je bolečina "preselila" v trebušno votlino, na levo stran. Občutil jo je kot nekakšno tiščanje. Poslan je bil na kolonoskopijo. Vse bp. Bolečina je prenehala nekaj dni zatem. Mesec kasneje so se pojavile bolečine v prsnem košu na levi strani, v predelu srca. Tiščanje je opisal kot, da mu nekdo sedi na prsih. Pojavila se je bolečina pri požiranju, kot nekakšen cmok v grlu. Nekaj tednov nazaj se je mu krvni pritisk nenadoma zelo povečal na 185/125. S sumom na infarkt so ga poslali v bolnico, kjer so mu pritisk izmerili in naredili EKG. Vse bp. Poslan je bil še na ultrazvok srca. Vse v redu. Vendar bolečine še vedno niso izginile. Še vedno je prisoten nekakšen "cmok v grlu" in pravi, da ne more "pogoltniti do konca". Prosim za nasvet, saj zadeva traja že dolgo in je strah tako njega kot mene, da ni v ozadju kakšna bolj zahrbta bolezen. Lep pozdrav

Odgovor:

Gospodična, vaš fant ima veliko težav in prav tako je imel že veliko preiskav. Vedno obstaja neka razlaga za vse, kar nas doleti. Potrebno je iti še enkrat od začetka in našteti probleme, ki še vedno obstajajo, in preiskave, ki smo jih že opravili. Dve leti trajajo problemi, bolečine po telesu, ki so se preselile v trebuh na levo. Čuti "cmok v grlu". Bolečine ostajajo. Imel je visok pritisk.

Potrebno je sistematično začeti: najprej pregled krvi, kompletne krvne slike in biokemije. Ali je imel gastroskopijo? Ultrazvok trebuha? Opravil je pregled pri kardiologu, EKG, ultrazvok srca, rektoskopijo, kolonoskopijo. Ali ima kakšno terapijo zaradi visokega pritiska ali ga sedaj nima več? Ali je opravil pri kardiologu obremenitveno testiranje srca? To bi bilo potrebno, kot tudi prej naštete preiskave. Če ima še vedno bolečine po telesu, bi bilo smiselno opraviti še ORL-pregled, da izključimo probleme grla, nato pa takoj z vsemi temi izvidi na pregled k nevrologu. Če bo imel kljub vsemu še težave in vse to ne bo pojasnilo njegovih problemov, pomeni, da so izključeni organski problemi. Vsekakor bi jaz resno razmislil po vsem tem tudi o napotitvi k psihiatru, da nam pomaga še on pri razrešitvi težav. Seveda šele potem, ko opravimo vse te preiskave in preglede.

Dovolite, da še enkrat napišem, da vedno obstaja razumna razlaga in skoraj vedno tudi neka rešitev. Potrebno je vztrajati in se vračati k izbranem zdravniku, ki vas bo usmerjal. Lepo pozdravljeni!

 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.