Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Modrice pri ženskah


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Imamo morda malce nenavadno vprašanje, vendar me resnično zanima, kje tiči "zajec". Namreč zelo sem nagnjena k modricam, občutek imam, da se lahko le nalahno butnem kakšnega predmeta in že sem takoj morda. Lahko bi rekla, da sploh ni dneva v letu, ko ne bi imela minimalno eno modrico na telesu, v resnici pa jih imam kar veliko. Zakaj tako hitro pomodrim? Od česa je to odvisno? Moj fant na primer ni imel na telesu niti ene modrice ... Je to kako povezano tudi s spolom? Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

Modrice na koži ali hematomi, kot jim rečemo zdravniki so lahko bolezenski znak ali pa le odraz krhkosti žilne stene kožnih žil in kot take nenevarne.
Verjetno vi spadate v 2.skupino - večinoma žensk, torej neko vlogo očitno igra spol, čeprav resne raziskave na tem področju še nisem zasledila.
Bolj pomembno je, da obiščete zdravnika, ki bo s preiskavami izključil dejansko bolezensko izlivanje krvi v podkožje, to pa je pri motnjah v sistemu strjevanja krvi, pomanjkanje ali okvara ploščic, ki sodelujejo pri strjevanju krvi (trombociti). Pojavlja se lahko tudi kot stranski učinek jemanja nekaterih zdravil (kortikosteroidi, zdravila proti strjevanju krvi... ) ali po agresivnih terapevtskih postopkih (kemoterapija).
Upam torej, da spadate v skupino deklet z "občutljivimi " žilami, vseeno pa velja izkjučiti katero od zgoraj navedenih stanj.

Lep december!