Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Starostne pege


Vprašanje:

Stara sem 45 let. V mladosti sem veliko časa preživela na soncu, saj takrat še nismo vedeli za škodljive posledice pretiranega sončenja. Na hrbtni strani dlani in od kolena navzdol že nekaj let opažam temne lise. Menim, da gre za starostne pege. Ali obstaja dermatološka metoda za odstranitev teh peg? Ali obstajajo kreme, ki bi jih učinkovito zakrile? Peg je iz leta v leto več, čeprav skrbim, da rok in nog ne izpostavljam soncu. S. D.

Odgovor:

Spoštovani,
prav gotovo je pametno, da se čimbolj izogibate ultravijoličnim (UV) žarkom. Žal verjetno tudi sami veste, da so raziskovalci, ki se ukvarjajo s preučevanjem vplivov sončnih žarkov na kožo, prepričani, da približno tri četrtine žarčenja kože z ultravijoličnimi žarki dobimo do osemnajstega leta starosti.

Treba se je zavedati, da sončenje ni samo poležavanje na plaži, jadranje, plavanje ... Sončni žarki so neusmiljeni, saj nas dosežejo povsod v naravi: v gorah, na smučanju, med kolesarjenjem, na sprehodih, med posedanjem ob kavici na vrtu ... Poleti in pozimi. Več kot tri četrtine UV-žarkov nas doseže, ne da bi se tega sploh zavedali - med kratkotrajnim nezaščitenim bivanjem na soncu. Pege, ki jih opažate, strokovno pravimo solarni lentigo, nekateri pa jim pravijo tudi starostne pege. Pri večini svetlopoltih posameznikov nastajajo v zrelih letih, običajno po šestdesetem letu starosti, pri nekaterih pa že prej, zlasti po čezmernem izpostavljanju UV-žarkom. Z leti se njihovo število veča.

Na soncu izpostavljenih delih kože (hrbtišča slani, podlahti, goleni, obraz, vratni izrez in zgornji del hrbta) so opazne ovalno ali nepravilno oblikovane ostro omejene in enakomerno rjavo obarvane lise s premerom od 5 mm do 3 cm. Kljub opustitvi izpostavljanja ultravijoličnim žarkom (na primer pozimi) njihova barva običajno ne zbledi. Nekoliko zbledijo samo v starosti. Velikokrat lahko pri istih osebah zaznamo še druge spremembe na koži, ki so povezane s pretiranim izpostavljanjem ultravijoličnim žarkom: gubice, suho kožo, aktinične zaroženitve (keratoze). Pri takšnih rjavo obarvanih lisah je v celicah kožne povrhnjice opaziti zgoščen kožni pigment melanin (zlasti v bazalni plasti), obenem je nekoliko povečano število pigmentnih celic v koži. Če si takšne predele ogledamo pod mikroskopom, opazimo še nekatere druge spremembe, tako v zgradbi kože kot v obliki, številu in aktivnosti pigmentnih celic, ki so značilne za solarni lentigo. Tudi pigmentna zrnca so večja kot v nespremenjeni koži. Nekatere od takšnih lis se sčasoma lahko spremenijo v starostne bradavičke (seboroične keratoze).

Včasih jih je težko ločiti od pigmentnih znamenj, običajnih sončnih pegic (ephelid), ploščatih seboroičnih bradavic in celo od pigmentnih lis, ki jih imenujemo lentigo maligna. Za razlikovanje nam je na voljo dermatoskopija - površinska mikroskopija kože in preiskava s t. i. Woodovo svetilko. V dvomljivih primerih odvzamemo košček tkiva in opravimo patohistološke preiskave. Solarnega lentiga ni treba odstranjevati iz zdravstvenih razlogov; odstranjevanje je zgolj estetskega pomena.

  • Najboljši ukrep je preprečevanje nastajanja solarnega lentiga - torej strogo izogibanje UV-žarkom. Najbolj priporočljiva je fizična zaščita s primernimi oblačili in pokrivali. Za obraz in roke svetujemo redno, vsakodnevno uporabo zaščitnih sredstev - krem, ki vsebujejo zaščitna sredstva pred UVA- in UVB-žarki. Dandanes jih vsebujejo številne negovalne dnevne kreme in tudi pudri.
  • Za odstranjevanje je zelo primerna metoda zamrzovanje s tekočim dušikom. Dušik ima v takšni obliki temperaturo 196,5 oC. Posamezne lise zamrzujemo od 10 do 15 sekund. Značilnost pigmentnih celic (melanocitov) je, da so občutljivejši na nižje temperature kot sosednje kožne celice, zato jih s takšnim posegom zanesljivo uničimo.
  • Uporabimo lahko tudi belilna sredstva, na primer Hidroquinon (v koncentraciji 4 do 8 %), v obliki krem oziroma tekočin za nanašanje na obarvane lise. To sredstvo zmanjša intenzivnost obarvanja peg. Preprečuje pretvorbo aminoksiline tirozina v melanin (za to je potrebna prisotnost encima tirozinaze). Povzroča tudi degradacijo pigmentnih zrnc, nekrozo melanocitov. Boljši učinek je mogoče doseči s kombinacijo Hidroquinona z 0,05 % ali 0,1 % tretinoinom - ta pri nas žal ni na voljo. Kreme s takšno sestavo so naprodaj v lekarnah čez mejo, zanje pa potrebujete recept zdravnika specialista. Kreme, ki so na voljo tudi pri nas, vsebujejo manjšo koncentracijo aktivne snovi (običajno 2 %), to pa največkrat ni dovolj za uspešno odstranitev lis. Uporaba teh sredstev je varnejša v zimskem obdobju, sicer pa se je treba sočasno zaščititi pred UV-žarki z zaščitnimi sredstvi (SPF najmanj 15).
  • Kemijski piling s triklorocetno kislino (TCA).
  • Abrazivni laserji - CO2, er-yag.
  • Pigmentno specifični laserji: Q switched (rubinski, aleksandritni, nd-yag), pulzirajoči dye laser (510 nm) ter frequency doubled nd-yag laser (532 nm). Tarče laserskih žarkov so pigmentne celice, ki vsebujejo pigment melanin; po postopku je koža nepoškodovana, posledic pa ni. Značilno je, da hitreje zbledijo hiperpigmentirane lise (pege) kot normalna koža.
  • 20 % azelinska kislina (Skinoren)

Kot vidite, je na voljo kar nekaj načinov za odpravo neprijetne tegobe. Svetujem vam, da spremembe na koži najprej pokažete dermatologu, ki vam bo tudi svetoval, katera od metod bo za vas najprimernejša. Prav vse naštete metode so na voljo tudi v Sloveniji.

Lep pozdrav!


mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.