Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Duševne in vedenjske motnje, klafisikacija


Vprašanje:

Spoštovani! Imam ugotovljene naslednje diagnoze: F22 senz.nanašalnost, mejna oseba F 60,3 in blaga depresivna epizoda z ank. F 41.2  Zanima me, kaj pomenijo ti znaki. Je ozdravljiv?, Celo življenje imam probleme,  sem skoraj brez prijateljev, spori prihajajo ipd.  Ali gre za čustvene motnje ali za duševno prizadetost? Imam narejeno fakulteto zato najbrž ni duševna prizadetost. Ali je za vse kriva vzgoja  staršev, ki so v meni vzbudili občutke krivde, sramu? Ali je vzrok tudi v možganih? Kako živeti s tem in kako se pozdraviti? Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana!
Kar z veliko vprašanji se ukvarjate. Najprej bi vam rada pojasnila prvi del opisa vaših težav. F in dodane številke so oznake, ki jih uporabljamo za določanje duševnih in vedenjskih motenj po medicinski klasifikaciji bolezni, ki se uporablja v svetu. Gre za ICD-10 klasifikacijo. V zdravstvenem sistemu jo uporabljamo za lažjo medsebojno strokovno komunikacijo kot tudi za računalniško evidentiranje našega dela. Pri vsaki osebi pa so znaki težav zelo raznoliki in se razlikujejo od iste vrste težav pri drugi osebi. Same diagnostične opredelitve povedo strokovnjaku veliko, ne pa vsega, kar imejte v mislih, ko berete naslednje stavke. Pod F 22 uvrščamo blodnjavo motnjo, kjer so blodnje najbolj očitna klinična posebnost. Blodnje so miselne konstrukcije z očitnim in hudim izkrivljenjem realnosti, v katerih vsebino pa bolnik trdno verjame in se v skladu z njo tudi vede. Blodnje so po vsebini različnih vrst, od nanašalnih do preganjalnih, ljubosumnostnih, erotičnih in še katerih. F 60.3 se nanaša na opredeljevanje osebnostne motnje, tipa mejne organizacije osebnosti. Motnje osebnosti so resne motnje v osebnostnem in vedenjskem funkcioniranje posameznika, ki ga ovirajo v doživljanju zadovoljstva in povzročajo izrazito osebno stisko. Tu gre bolj za trajne značilnosti v vedenju in osebnostnih lastnostih posameznika. F 41.2 pa se nanaša bolj na trenutno doživljanje tesnobnosti in depresivnosti, kar pa je lahko bolj blago, zmerno ali močno izraženo. Tovrstne težave so lahko načeloma bolj prehodne narave, v kombinaciji s predhodnimi pa najverjetneje pri vas bolj trajne narave.

Zdravljenje poteka po medicinski plati s pomočjo zdravil, po psihološki pa bolj s pogovori, kjer bi najbrž vi potrebovali stalen suport in pomoč pri reševanju vsakdanjih osebnih stisk in problemov, v katerih se nahajate. Ker pa po poklicu nisem zdravnik, nisem usposobljena komentirati stranskih učinkov zdravil, ki jih prejemate. Najbolje je, da se o tem pogovorite s svojim psihiatrom.

Ker je v povezavi pri vas več različnih težav, vzroke tako težko opredeljujem. Najverjetneje gre pri vas za neko dedno ranljivost in povečano občutljivost ob tem, da ste v svojem življenju (predvsem otroštvu) utrpela nekaj negativnih izkušenj v smeri vzgoje vaših staršev ali pa še kakšnih drugih negativnih osebnih izkušenj, zaradi česar vam ni uspelo izgraditi realnega in pozitivnega osnovnega koncepta o sami sebi. Če pa gledamo bolj iz medicinskega zornega kota, je pa vsekakor možno najti vzrok tudi v delovanju možganov in njihovem kemičnem delovanju. Vzroki duševnih težav so ponavadi večplastni in redko samo eden.

Upam, da boste v mojem odgovoru našli kaj zase. Lepo pozdravljeni!
 Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Aktiven

Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal