Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Koencim Q10 skupaj z vitamini B kompleksa?


Vprašanje:

Pozdravljeni! Star sem 24let in se veliko ukvarjam s športom in rekreacijo (rekreativno). Pred kratkim sem zaradi velike splošne utrujenosti obiskal zdravnika. Naredila sva veliko preiskav, pokazala pa se je samo izredno blaga trombocitopenija ter visoka vrednost encima S-CK (kreatin kinaze). Glede na to, da je to v bistvu normalno za izredno aktivne ljudi, mi je zdravnik svetoval naj poskusim jemati koencim q10, ki ga jemljem vsak dan zjutraj po eno kapsulo 30 mg. Zelo sem mu hvaležen, kajti stanje se izboljšuje. Nagibam se k temu, da bi poleg koencima q10 začel uživati še B-kompleks vitaminov. Zdaj me pa zanima, če to dvoje gre skupaj (lahko jemljem oba dodatka k prehrahi hkrati?) in če je kaj stranskih učinkov oz. posledic jemanja večih dodatkov k prehrani? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Koencim Q10 in B compleks gresta skupaj. Ni problema. B kompleks so vodotopni vitamini in preveč teh vitaminov se izloča preko ledvic. Ne more priti do zastrupitve. Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.