Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Otrok potrebuje bolj kalorično prehrano


Vprašanje:

Moja 17 mesečna punčka tehta 8960 g in meri 76 cm. Sicer je zelo aktivna, zdrava, dobre volje, tudi blato je ok, skratka je med bolj "drobnimi". Glede na evidence o primerni teži in velikosti pa je za njeno starost daleč pod zadnjo krivuljo. V zadnjih 2 mesecih se je zredila za samo 120 g. Sicer ima 5 raznolikih obrokov na dan, vendar poje zelo majhne količine. Ker bi rada njeno težo povečala, potrebujem nasvet, kakšno hrano naj ji dajem, pa da je še vedno nekje na obrobju zdrave hrane? Hvala za odgovor in veliko uspeha še naprej.

Odgovor:

Spoštovana Maja,

v tej starosti so teže otrok zelo različne in prepričana sem, da se nimate ničesar bati. Pomembno je tudi pogledati, kakšne konstitucije ste vidva z možem. Otroci se med seboj razlikujejo in tudi prav je tako. Vaša punčka ima malo manjšo težo, a še vedno zadovoljivo za njeno starost. V tej starosti so otroci težki od 8,5 kg do 15 kg. Omenjate tudi, da je aktivna, zdrava in dobre volje, kar je bistvenega pomena. Pomembno je, da je s hrano ne silite. To ima lahko negativne posledice v kasnejših letih. Poskusite ji dodati še en obrok, mogoče z malo večjo vsebnostjo kakovostnih maščob in kompleksnih ogljikovih hidratov. (npr. banana in avokado).

Zelo dobo bi bilo, če jo že zdaj navadite na hrano, kot je amarant, kvinoja, proso, kosmiči, ovseno mleko, mandljevo mleko, stročnice, predvsem čičeriko, ki je precej kalorična. Takšna polnovredna hrana zagotavlja zadostno količino makro in mikro nutrientov. Nikakor ne pozabite tudi na sadje in zelenjavo. Izogibajte pa se soljenju in sladkanju ter industrijsko predelani hrani, kot so muesliji, čokolino, sadni jogurti ipd..

Srečno!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Neaktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.