Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zakasnelo delovanje ledvice


Vprašanje:

Pozdravljeni! Zanima me, kako pogosto in zakaj se pojavlja zakasnelo delovanje ledvice po odstranitvi v našem primeru celotne desne zaradi tumorja. Po vseh naknadnih pregledih po operaciji naj bi bila leva ledvica popolnoma "zdrava". Prav tako vsi ostali organi. V kolikem času naj bi se vzpostavilo ponovno normalno delovanje, kakšni so možni zapleti? Trenutno se izvaja dializa - 3 dan...Hvala za vaš odgovor.

Odgovor:

Pozdravljeni in hvala za vprašanje. Na žalost vam ne morem odgovoriti zelo konkretno. V primeru, ki ga navajate, ni običajno, da preostala ledvica ne bi dobro delovala. Kot pri vseh večjih operacijah seveda tudi pri odstranitvi tumorske ledvice obstaja veliko možnih zapletov, ki lahko vodijo do t.i. akutne ledvične odpovedi, kar se je verjetno dogodilo tudi v vašem primeru. Ponavadi so med vzroki za akutno ledvično odpoved resne okužbe ter uporaba zdravil, ki lahko škodijo delovanju ledvic, a se jim zaradi poteka bolezni dostikrat ni mogoče izogniti. Pomembno je tudi, če je prišlo med operacijo do prenizkega arterijskega tlaka. Ne glede na vzrok pa se ledvično delovanje, ki je okrnjeno zaradi akutne ledvične odpovedi, pogosto zelo dobro popravi. Včasih je v vmesnem obdobju pač potrebno dializno zdravljenje, da se nadomesti nezadostno delovanje lastne ledvice. Včasih je potrebnih par dializ, včasih pa se lahko to vleče tudi par tednov. Na potek seveda vplivajo tudi mnogi drugi dejavniki, ki spremljajo zdravljenje takšnega bolnika.
Na žalost vam bolj konkretno ne morem odgovoriti, vsekakor pa je zelo verjetno, da se bo, če je zdravstveno stanje bolnika po operaciji dobro, v veliki meri povrnilo tudi delovanje trenutno slabo delujoče preostale ledvice.

Lep pozdrav,.

asist. dr. Janko Kovač, dr. med.

Neaktiven

asist. dr. Janko Kovač, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.