Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Holesterol na meji


Vprašanje:

Pozdravljeni, imam en problem. Živim precej zdravo, redno se rekreiram, ne jem preveč mastno hrano, vendar imam še vedno povišan holesterol, ki pa je ravno na meji, da bi mi predpisali zdravilo. Ali je povišan holesterol dedna stvar? Babica je imela s tem težave (ateroskleroza), vendar je dedek veliko bolj nezdravo živel, rad je jedel mastno hrano, kadil, popil kar nekaj žganja, vendar se je veliko gibal in ni imel s holesterolom nikdar problemov. Zanima me, zakaj npr. dedek ni imel problemov pa je kar nezdravo živel, jaz jih pa imam? Kaj lahko še naredim, da si znižam holesteril? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Holesterol je eden pomembnejših dejavnikov za proces arterioskleroze. Dedek ni imel težav?! Gotovo ni ne vem kako sledil svojemu holesterolu. Če ne meriš, ga ne izmeriš. Vi ste vestni, rekreirate se in imate dietno prehrano. Poskušajte se držati diete, ki jo dobite v ambulanti, v lekarni, namreč diete z majhno vsebnostjo maščob. Potem skrbite za indeks telesne teže, ki naj bo pod 25 in predvsem se rekreirajte. Telo lahko iz vseh oblik hrane naredi holesterol, tako da so poleg manj maščob v hrani pomembne tudi količine drugih oblik hrane. So pa nekateri ljudje tudi dedno obremenjeni, kar pomeni, da poleg tega, da so izrazito suhi, imajo zelo visok holesterol. Potem je potrebno tak holesterol zdraviti. A teh ljudi je malo. Večina ljudi, ki je shujšalo za 10% telesne teže in več, je imelo bistveno zmanjšano tudi vrednost maščob v krvi. A veliko tega ste verjetno že slišali in veliko tega drži, zato ne bodite hudi, če sem ponavljal. LP!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.