Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Močni strahovi med ljudmi


Vprašanje:

Imam težavo, zato vas prosim za nasvet. Imam namreč nekakšno fobijo, in sicer strah pred javnim nastopanjem. Že pri manjši skupini ljudi imam tako močne strahove, da se povsem oznojim. V takšnih okoliščinah ne morem niti govoriti, kar me v življenju zelo moti, sem namreč že v devetinštiridesetem letu starosti. Ne vem, kako naj si pomagam!  Zanima me, ali je težavo možno rešiti s kakšnimi pomirjevali, saj sem tudi po naravi živčna oseba. Lepo vas prosim za nasvet. Lep pozdrav! Tone

Odgovor:

Spoštovani,
spet sem prisiljen začeti s tem, da mi za popolnejše razumevanje vaše težave manjka precej podatkov. Tako mi preostane le to, da o motnji, ki jo navajate in ki poleg vas muči še precejšnje število ljudi, povem nekaj splošnih stvari. Nelagodje, tesnoba in bojazen pri stikih z ljudmi je v blažjih oblikah razmeroma pogosta težava. V določenih trenutkih in v specifičnih okoliščinah jo je v življenju vsaj enkrat izkusila večina ljudi. Nekateri posamezniki (epidemiološki podatki govorijo o približno 4 odstotkih odrasle populacije) pa v stikih z ljudmi doživljajo tako intenzivne strahove, da je zato hudo ovirano njihovo socialno delovanje, motnja pa ima lahko tudi daljnosežen vpliv na urejanje življenja na številnih področjih. Težava, ki jo opisujete in ste jo označili kot nekakšno fobijo, je po zunanjih znakih, kot so strah in tesnoba, spremljajoče fiziološke reakcije in težnja po izogibanju strah vzbujajočim situacijam, res podobna motnjam, ki jih v diagnostični klasifikaciji navadno uvrščamo v dokaj heterogeno skupino fobij, nekoliko širše pa med psihonevrotične motnje, vendar zgolj značilni zunanji znaki brez potrjenih specifičnih vzrokov in ugotovljenih mehanizmov nastanka še ne omogočajo zanesljive diagnostične ocene.

Navidez podobni strahovi ter umik iz čustvenih in socialnih odnosov se lahko pojavijo tudi pri nekaterih drugih duševnih motnjah. Za tako imenovano socialno fobijo je značilna bojazen pred ocenjevanjem drugih, strah pred kritiko in negotovo samospoštovanje. Strahovi so včasih omejeni na povsem določene situacije ali vrste odnosov, denimo na govorjenje v formalnih ali v neformalnih situacijah, na uživanje jedi ali pijač v navzočnosti drugih oseb ... Bojazni se lahko razširijo tudi na večino ali kar na vse socialne situacije. V nastanek motnje so navadno vpleteni številni vzročni dejavniki, od tako imenovanih somatskih do psihogenih.

Čeprav je zdravljenje praviloma dolgotrajno, izkušnje kažejo, da je motnjo skoraj vedno mogoče vsaj ublažiti, večkrat pa tudi v celoti odpraviti. Pretirano poenostavljene razlage nastanka motnje in neustrezen izbor metode zdravljenja lahko vodijo do dodatnih zapletov, zato odsvetujem vse oblike pomoči, ki jih ne izvajajo ustrezno usposobljeni strokovnjaki znotraj organiziranega sistema javne zdravstvene mreže. Ker je za odločitev o najprimernejši vrsti zdravljenja nujna natančna diagnostična preučitev motnje, vam svetujem obisk pri psihiatru ali pri specialistu klinične psihologije, ki bosta - morda tudi v medsebojnem sodelovanju - odkrila prave vzroke vaših težav in določila najustreznejši način zdravljenja. Zdravljenje je lahko medikamentozno, pri čemer se psihiatri večkrat odločajo za ustrezno kombinacijo anksiolitikov in antidepresivov. Zdravljenje je lahko tudi zgolj psihoterapevtsko; včasih gre za uporabo določenih vedenjskih tehnik ali za tako imenovano vedenjsko kognitivno terapijo. V nekaterih primerih se kot koristnejše izkaže zdravljenje v skupini. Včasih, ko so korenine motnje globlje in ko odstranitev ali omilitev simptomov drugače ni mogoča, je potrebno tudi dolgotrajnejše psihoanalitično zdravljenje. V praksi so možne tudi nekatere kombinacije omenjenih načinov zdravljenja.


asist. mag. sci. Branko Franzl, dipl. psih.

Neaktiven

asist. mag. sci. Branko Franzl, dipl. psih.

Depresija Duševne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.