Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pomanjšava sramnih ustnic


Vprašanje:

Spoštovani dr. Repež.! Zanima me, če je možno na kakšen način pomanjšati sramne ustnice. Zaradi izgleda svojega spolovila sem zelo nesrečna in nesamozavestna. Velikost izbokline me moti celo v hlačkah in kopalkah, da ne govorim o tem, kako slabo se počutim ob pogledu na svoje viseče sramne ustnice. Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana

vaša težava ni tako redka, čeprav se o njen ne razpravlja tako odkrito kot o drugih lepotnih posegih. Gospe in gospodične tudi pod vplivom eksplicitnih podob v medijih bolj natančno preučujejo skrite predele svojega telesa. Večina (tudi moških) dojema žensko spolovilo kot estetski ideal, pri kateremu mali sramni ustnici in klitoris ne izstopajo znatno nad nivo velikih sramnih ustnic, čeprav so okusi v zvezi s tem sila različni.

Intimni predeli so za mnoge, tako kot za vas, še vedno tabu in pogosto se pogovori o teh operacijah začnejo malo po ovinkih. Seveda so takšni zadržki ali celo sram popolnoma odveč. Vsak dober estetski kirurg vam mora zagotoviti diskretno in intimno vzdušje za pogovor o stvareh, ki vam gredo le stežka z jezika.

Preveliko spolovilo običajno povzročata prekomerno razviti in podaljšani mali sramni ustnici, ki štrlita (visita) iz mednožja. Vzrok je najpogosteje prirojen. Povečani mali sramni ustnici sta lahko prisotni od rojstva ali pa dobi spolovilo takšno obliko po puberteti, rojstvih ali ob staranju. Redkeje so vzrok hormonske motnje ali kronično draženje. Preveliki sramni ustnici pogosto povzročata tudi funkcionalne težave – zatikanje in bolečine pri različnih športih (jahanje, kolesarjenje, hitra hoja), sedenju in spolnosti. Moteno je lahko vzdrževanje higiene. Večino žensk, ki se odloča za operacijo, moti predvsem estetski vidik, saj dojemajo svoje spolovilo kot grdo, preveliko ali postarano. Zaradi tega so nekatere nesamozavestne, spolno neizživete in se izogibajo določenim socialnim situacijam in stikom.

Težavo lahko odpravimo z relativno enostavno operacijo, ki se imenuje labioplastika. Pri operaciji odstranimo odvečno tkivo malih sramnih ustnic, tako da ohranijo naraven videz, a ne štrlijo več nad nivo velikih sramnih ustnic. Operacijo opravimo običajno v splošni anesteziji ali pa v lokalni anesteziji z dodatno sedacijo. Po operaciji ste odpuščeni istega ali naslednjega dne. Običajno uporabimo šive, ki sami odpadejo. Oteklina izgine v nekaj tednih. Na malih sramnih ustnicah ostaneta krajši brazgotini, ki sta dobro skriti v naravne gube in običajno le stežka opazni od zelo blizu. Občutki pri spolnosti so ohranjeni ali celo poudarjeni, ker draženja klitorisa ne moti več odvečna koža. S to operacijo lahko uspešno odpravimo funkcionalne in estetske težave, ki vam grenijo življenje. Ko boste pripravljeni, se oglasite na posvet.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.