Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zaprtje


Vprašanje:

Pozdravljeni. Imam 70 letno staro mamo, ki ima težave z zaprtjem (težko odvaja blato). Pomagajo ji sicer čaji za odvajanje blata in čiščenje črevesja, svetujemo ji tudi naj pije veliko jogurta. Zanima pa me, zaradi česa se to pojavi in kakšna hrana je še bolj primerna za tovrstne težave? V preteklosti je menda pojedla veliko kruha, vendar smo ji odsvetovali in je zmanjšala vnos.Pri njej to traja že kako leto do dve. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni !Zaprtje je pogosta težava v starosti, mnogi pa se s tem spopadajo celo življenje. Pogosto si začnejo ljudje pomagati z odvajalnim čajem, ki je hudo odvajalo in ga nikakor ne priporočam za vsakodnevno rabo. Bolj koristna je uporaba mehčal (Donat, sirupi za odvajanje, grenka sol), ki pa jih je potrebno jemati stalno in ne šele takrat, ko do hudega zaprtja že pride. Jemanje probiotičnih jogurtov je vsekakor koristna navada, vendar se ponavadi izkaže, da samo to ni dovolj. Pri nas pogosto svetujemo samoklistiranje, ki naj ga bolnik res dela sam in ne čaka na nekoga drugega ali pa na patronažno sestro.
Na starost pogosto pride tudi do povešanja medeničnega dna, kar je tudi lahko vzrok za težave, če se začne črevo narivati oz. izpadati. V zelo redkih primerih je lahko vzrok za zaprtje tudi rakasta rašča, če se zaprtje pojavi nenadoma in ga prej ni bilo.Lep pozdrav!

Doc. dr. Pavle Košorok
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.