Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Sarkoidoza


Vprašanje:

Spoštovani g. dr. Šegota, Zanima me kam (na koga) se lahko obrnem, ter kako si lahko pomagam sama. Postavili so mi namreč diagnozo sarkoidoza. Jemala sem zdravilo, ki mi ga je sprecialistka pred časom ukinila. Od takrat naprej imam obraz skoraj vijoličast, zelo rdeč, luskast ...Močno me tišči v prsih, včasih mi kar onemogoča vsakodnevna opravila, zelo pokašljujem... Okoli oči imam rumene kolobarje...Tudi na rokah so se mi  začele delati ranice, ki malenkost pečejo... Rada bi si čim več pomagala sama, ker se zdravil zelo bojim, saj imajo veliko stranskih učinkov...Stara sem 54 let, težave čutim že približno 5 let in se stopnjujejo.  Zahvaljujem se vam za odovor in vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Spoštovana!
Sarkoidoza je pljučna in tudi sistemska (tudi drugi organi) bolezen, neznanega vzroka, ki se v večini primerov pozdravi, včasih je potek kroničen. Jemali ste dobro protivnetno zdravilo, ki ima žal veliko neželjenih učinkov, če se dalj časa jemlje. Glede na podatke, ki jih navajate sklepam, da gre za napredovalo sarkoidozo, ki zahteva zdravljenje s protivnetnim zdravilom, ki ste ga jemali ali mogoče tudi z drugimi zdravili.

Pri kronični bolezni v napredovanju, žal pogosto ni možno zdravljenje brez zdravil in rednih specialističnih kontrol. V teh primerih si človek sam ne more bistveno pomagati. Vaše zdravljenje mora voditi specialist za pljučne bolezni.
V kolikor je potek obolenja težji, pride v poštev konzultacija in nadaljevanje zdravljenja na Kliniki.
Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.