Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zakaj sem zbolel za levkamijo?


Vprašanje:

Spoštovani !
Diagnosticirali so mi obolelost za levkemijo mešanega fenotipa (AML). Po dveh prejetih kemoterapijah sem bil transplantiran, krvne matične celice sem prejel od sestre. Od presaditve jemljem tablete, počutim se dokaj v redu,(če odmislim bistveno zmanjšano fizično kondicijo. Pred cca mesecem dni se me je lotil prehlad, ki pa je pojenjal. Vsakodnevno zjutraj telovadim, hodim na krajše sprehode in kolikor se le da počivam. Za hranjenje in tudi sicer življenje sem bil ob odpustu poučen tudi z brošuro. Kljub vsemu pa se še vedno sprašujem, zakaj se me je lotil ta zdravstveni problem. Nisem bil izpostavljen strupom ali radiaciji, v družini ni nihče obolel za čem podobnim, res pa je, da sem zlasti v zadnjih letih živel precej stresno, tudi prehranjeval sem se ne ravno zdravo, par mesecev pred tem sem doživel vnetje slepiča, ki so mi ga odstranili, že nekaj let imam tudi povišan krvni tlak (jemljem tablete). Ali je možna tudi virusna okužba, kar bi lahko povzročilo samo levkemijo in kaj storiti za okrepljen imunski sistem?

Hvala in lep pozdrav !

Odgovor:

Spoštovani,

človek se vedno vpraša: zakaj prav jaz. Nešteto je nerazložljivih dogodkov v našem življenju!
Človek pa rad vsa svoja stanja povezuje z nekim dogodkom, nekako za olajšanje vesti oz določitev krivca. Levkemija je ena od bolezni, za katero ne vemo vzroka. Da, tudi virus lahko sproži okvaro v imunskem sistemu, ali pa je tak že genski zapis od začetka.

Torej, ne sprašujte se zakaj, vso svojo energijo usmerite v premagovanje bolezni, saj ste na zelo dobri poti. Želim vam torej vse dobro, ne brskajte po literaturi, zakaj nastane levkemija, spodite jo stran.

Lep pozdrav in vse dobro!