Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Cepljenje hčerke proti HPV


Vprašanje:

Pozdravljeni, Sem mamica 11-letne deklice, ki bodo v kratkem imeli sistematični zdravstveni pregled. V okviru tega pregleda, nas je razredničarka obvestila, da se lahko deklice brezplačno cepijo proti HPV. Do zdaj nisem imela veliko informacij o HPV, vendar sem po roditeljskem sestanku malce pobrskala po spletnem portalu viva.si in velik prebrala o HPV. Besedila so bila večinoma vaša, prof. Vrščajeva, se vidi, da ste res strokovnjakinja na tem področju. Moje dvome in strahove ste razblinili, tako da sem se odločila svojo hčerko cepiti, ampak večina mamic, od sošolk od moje hčere, se odloča drugače, da jih ne bodo cepili. Glavni ugovori so, da so deklice še premlade, da še nekaj let ne bodo spolno aktivne in da bodo hčere že cepili takrat, ko bo potrebno (ko bodo stare 17, 18 let). Celo zviška gledajo name, ker sem se hčerko odločila cepiti, češ da jo s tem odkrito spodbujam k aktivnemu spolnemu življenju že pri enajstih letih. Prosim za vaše mnenje. Zaskrbljena mamica

Odgovor:

Spoštovana ga. mamica,

v celoti podpiram Vašo odločitev o pristanku k cepljenju Vaše 11. letne deklice.
Kot ste sami doživeli, je neznanja o HPV in pomenu cepljenja pri nas še veliko pa čeprav se nekateri zelo trudimo, da bi s strokovnimi podatki te dvome razbilinili.

Ugovor, da spodbujate svojo hčerko k spolnim odnosom pri 11. letih je popolen nesmisel, saj z razgovorom o tem področju hčerki lahko posredujete prav nasprotne podatke - da cepljenje preprečuje okužbo z najpogostejšimi HPV, da pa je seveda pomembno, da mlada dekleta pričnejo s spolnimi odnosi čim kasneje, ko bodo tudi psihično zrela za tako oločitev in morebitne posledice. Ob tem je pomembno povdariti tudi uporabo zaščite pred zanositvijo.
Vse tiste mamice, ki mislijo, da bodo njihove hčerke pričele s spolnim življenjem šele pri 18. letih ali kasneje se motijo, saj raziskave v Sloveniji kažejo, da ima vsak četri petnajstletnik ali petnajstletnica že spolne odnose.
Ker je za učinkovitost cepljenja ključnega pomena, da deklica še ni okužena s HPV (okužba s HPV se razvije v veliko primerih že nekaj mesecev zatem, ko dekleta pričnejo s spolnim življenjem), je starost pri 11. letih najprimernejša. Enako starost priporočajo tudi v ostalih državah po svetu.
Če se bodo mamice odločile za cepljenje svojih hčerk pri 17. ali 18. letih, cepljenje zelo verjetno ne bo enako učinkovito pa še plačilo cepljenja ne bo več omogočala država.

Veseli me, da želite vplivati na odločitev ostalih mamic, mislim, da je tako prav. Vi ste storili svoje. Odločitev o odklonitvi cepljenja proti HPV pa bo lahko pomembna tudi čez 10. ali več let, ko bo lahko deklica, ki ni bila cepljena zbolela - tudi takrat bodo te iste mamice morale opravičiti svojo odklonitev pred leti, le da bo takrat to veliko težje.

Želim Vam vse dobro, lepo Vas pozdravljam!
prof. dr.  Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

HPV in rak materničnega vratu

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

6. 11. 2010 22:39:29
Povsem razumljivo se mi zdi, da mora biti strokovnjakinja kot dr. Vrščajeva absolutno za cepljenje. Starši, ki pa imamo deklice v letih, ko naj bi jim "pripadalo" cepljenje, ki ne bremeni finančnih sredstev staršev, pa so gotovo upravičeno prepričani, da je to cepljenje prezgodaj, še zlasti zato, ker ga je treba kasneje za podaljšanje učinkovitosti ponoviti tedaj, ko se nam staršem in tudi otrokom zdi veliko bolj primeren čas za pričetek spolnega življenja. Oboje bi nas cepljenje veliko manj motilo, če bi ga omogočili ob zaključku osnovne šole. Nekateri starši imamo namreč več otrok in pri starejših vidimo, da niso tako zelo navdušeni nad zgodnjim spolnim življenjem kot se jim skuša vsiliti (seveda ne zgolj z zgodnjim cepljenjem proti GPV virusu). Da ne govorimo o ocenjevanju oz. precenjevanju pomena tega cepljenja in nevarnosti tega raka ob vseh drugih rakih. Slovence bi bilo treba cepiti proti uživanju alkohola, požrešnosti in pohlepu, predvsem pa jim okužiti možgane z možnostjo razmišljanja z lastno glavo.
8. 12. 2014 04:19:52
Spoštovana gospa prof.doktor. V zavzemanju za resnice okoli pojmovanja zdravja in preventive, se je za mnenje obrnila zaskrbljena mamica, ki je svojo hčerko dala cepiti pred okužbo z HPV in pravi:
"Pozdravljeni!
Imamo tri otroke, katere smo cepili za vsa obvezna cepljenja in pri tem nismo nikoli imeli nobenih problemov. Zato nismo niti pomislili, da so možni kakšni stranski učinki cepljenj. V šoli smo imeli predavanje in so nas prepričevali o koristnosti cepljenja proti HPV, tako smo (na žalost) našo 12 letno T. cepili. Do 11. 5. je bila odlična športnica, dve leti je trenirala gimnastiko, potem pa dve leti ples in rokomet. 6.4. je dobila drugo dozo proti HPV, še 23. aprila je imela celo popoldne tekmovanje na Plesnem festivalu, kjer je zasedla 3. mesto regijsko.
11.5. je še bila v šoli, ob 13.oo me je klicala, ker je dobila izpuščaje, ki so kasneje izginili. Pojavile so se bolečine v zapestjih, kolenih in gležnjih. Ob 16.oo hčerka od bolečin ni več hodila! Dali so nam tablete proti bolečinam, jo sprejeli v bolnico, kjer so rekli, da je viroza in nas poslali domov. Ker se stanje ni izboljšalo, smo pristali na urgenci v Lj. Tam so po hitrem testu ugotovili Streptokoko angino, a so kasneje tudi to ovrgli. Sprejeli so jo na revmatološki oddelek in naredili vse teste krvi, vode, rentgen, kjer ni nikjer nič pokazalo. Po večkratnih obiskih v LJ. in tem, da dva meseca od bolečin ni mogla sama niti do wc-ja, se je stanje počasi izboljševalo. Pri zadnjem obisku so ji preverili točke za fibromialgijo, kjer je bila pri 15 od 18 občutljiva. Tako so ji potrdili sum na fibromialgijo in nam rekli, da sedaj imamo diagnozo in naj pridemo čez 4 mesece, toliko da se ne izgubimo v sistemu, saj nam tako nimajo kaj pomagati. In nas poslali k psihiatru. Ko smo vprašali, ali je možno, da je to stranski učinek cepljenja, so nam odrezavo rekli, da tudi če je, tega ne bomo mogli dokazati! Mislim, da so s tem vse povedali, saj so ji naredili posebne preiskave krvi (za revmo), kjer so sigurno kaj videli, a so nam samo napisali, da ni revma!
Tako smo ostali sami s kopico vprašanj in s tem, da nam nihče ne pove, ali ji pripada kakšna fizioterapija ali karkoli, kar bi ji pomagalo, saj je tudi osebna zdravnica prav hladnokrvna do nje, ne predlaga nam, kaj bi ji lahko pomagalo .
T. sicer sedaj obiskuje šolo, vendar mora zjutraj popiti Ibuprofen, kar je najmočnejše, kar ji lahko dajo, da zdrži bolečine, ki so pa vseeno vedno prisotne. Njeno življenje se je povsem spremenilo, saj ne more več telovaditi in predvsem plesati, kar ji je bilo najbolj v veselje!!! Kaj bo zdaj celo življenje pila tablete? Kakšna je njena prihodnost?
Ker mislim, da so to očitni stranski učinki, ki jih seveda zdravstvo ne bo priznalo, in me na forum "ne prime", bi prosila, da mi pomagate in objavite našo zgodbo, da bojo lahko tudi drugi starši dobro razmislili o koristnosti tega cepljenja.
Razočarana nad zdravstvom se obračava na vas."

Prosim za vaš, izklučno strokovni komentar in v kolikor je mogoča tudi pravna pomoč, če opozorite vaše strokovnjate tudi na ta vidik problema staršev? Hvala, lep pozdrav in vse dobro,
17. 12. 2017 13:20:29
Jaz priporočam vsem, ki še niso bili cepljeni, tako moški kot ženske, da se za to odločijo in vzamejo 9-valentno cepivo, ki vključuje največ vrst HPV virusa.
Ko enkrat postaneš žrtev spolnih prevar in ugotoviš, da si od spolnega partnerja dobil HPV, ga nimaš samo na predelu spolovil, ampak tudi na drugih predelih kot so usta, požiralnik, sinusi in kot sem brala po spletu je HPV odogovoren tudi za kronična vnetja oči in vse vrste kožnih bolezni. Drugače je kle dober članek na to tematiko: http://www.virmodrosti.com/zdravje/vnetje-oci-in-ocesnih-vek-vzrok-je-lahko-rak/ Res pa je, da imajo danes otroci na voljo že cepljenje v osnovni šoli, tako punčke kot fantki, kaj bi dala, da bi jaz imela to možnost, ko sem bila otrok. Ko enkrat zboliš, se ne boš ukvarjal z vprašanji stranskih učinkov, ker imaš do konca življenja raka in imaš potem vse negativne komentarje, ki odsvetujejo cepljenje za povsem nerealne. Debata je tudi na tem forumu: http://www.ringaraja.net/forum/smiselnost_cepljenja_s_HPV/m_6049441/tm.htm Sej pravim, najbolje, da tistih 450 EUR kolikor stane 9-valentno cepivo plačaš ali pa vsaj greš po 4-valetno, ki pride vse skupaj približno 150 EUR.

Vanesa