Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povišan holesterol


Vprašanje:

Lep pozdrav! Imam težavo s povišanim holesterolom, vendar mi zdravnica ni predpisala zdravil, mi je pa svetovala dieto z veliko sadja in zelenjave, veliko vode, niti malo maščob. Po štirih mesecih te stroge diete, ki sem si jo držala, se je na preiskavi pokazalo, da stanje praktično ni spremenilo oziroma malo se je znižal skupni holesterol, tisti slabi pa je ostal na isti ravni. Sicer sem shujšala za pet kg, kar je super, ker sem jih imela tako ali tako preveč, vendar ne vem kaj narediti s holesterolom, za katerega vem, da je precej nevarna reč...

Odgovor:

Pozdravljeni! Nesporno je holesterol dolgoročno nevaren. To so dokazale vse študije.Nivo oz. koncentracija v krvi se na osnovi teh študij znižuje. Pomembna sta dva vidika: medicinski in finančni.
1) MEDICINSKI VIDIK. Pri povišanih vrednostih holesterola velja, da ga je potrebno nižati. Kako? Na prvem mestu je dieta, ki naj vsebuje to, kar sami navajate, veliko zelenjave in predvsem čim manjšo vsebnost maščob v hrani. Bistvo te logike je v tem, da je naša dnevna kalorična poraba večja od dnevnega kaloričnega vnosa, da torej porabimo več kot pojemo. Razlika gre iz naše rezerve pod kožo. Telo je prisiljeno uporabiti razpoložljivi holestereol kot vir energije. Logično je, da se torej teža zmanjša, kar tudi sami opažate. Če še vedno ni dovolj velikega učinka in holesterol ne pade dovolj, kar sedaj ugotavljate, moramo preveriti druge dejavnike, ki tudi vplivajo na holesterol; npr. gibanje. Tega ne navajate ali ste shujšali samo z dieto ali tudi z gibanjem. Ob tem, ko poda skupni holesterol, pada ponavadi tudi slabi del holesterola (LDL) in se zvišuje dobri del holesterola (HDL). Preveriti je treba ITM (indeks telesne mase). Moje izkušnje so pokazale, da od npr. 20 ljudi, ki korenito zmanjšajo telesno težo, kar gre samo z resno dieto in veliko gibanja, uspešno zmanjša holesterol do povsem normalnih vrednosti 19-im. Ne smemo biti tako črnogledi, da ste prav vi tisti eden, ki mu ni uspelo. Gledati morate takole: jetra, kjer se vsa hrana presnavlja, razgrajuje in sintetizira, ki lahko iz beljakovin in ogljikovih hidratov naredijo maščobe in iz maščob beljakovine in tako dalje, se potratno ravnajo, če imajo dovolj materiala za predelavo. Delajo vse, ponavadi holesterol, ki ima na enak volumen dvojno kalorično vrednost glede na beljakovine in ogljikove hidrate. Ne smemo dovoliti jetrom, da delajo po svoje. Malokdo bo pri polni mizi jedel samo črn kruh, zakaj bi bila jetra drugačna?. Telesu je treba dati le toliko kot rabi. A to je že problem vseh Slovencev in nekoliko tudi problem zdravstvene politike.

 2)FINANČNI VIDIK: prepričan sem, da vam bo vaša zdravnica, če bo potrebno predpisala tudi zdravila za zniževanje holesterola, ki bodo delovala tako dolgo dokler jih boste uživali. Po prenehanju jemanja zdravil pa bodo jetra zopet delala glede na to, koliko hrane bodo dobile. Zavarovalnica pa je za pravico predpisovanje zdravil proti maščobam uporabila tabelo ogroženosti pacientov za srčno-žilna obolenja. Če smo po tej tabeli 20-40% ogroženi ali več, je v tem primeru plačnik za ta zdravila, sicer pa ne. V tej tabeli se pa poleg holesterola upošteva še teža, starost, spol, sladkorna bolezen, kajenje in pritisk...Če smo ogroženi manj, imamo pravico do teh zdravil samo samoplačniško. Naj zaključim. Gospa, po mojem ste na dobri poti, nadaljujte strogo do same, imejte dieto, gibajte se vsak dan in predvsem spravite ITM na 25 ali manj. Najbolj dobro se boste od vseh počutili vi sami. In še ponosni boste na nase. Kar pogumno. Z velikim spoštovanjem vas pozdravljam, saj ne zmorejo vsi, vi pa ste korenito začeli.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.