Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Sistematski pregled petletnice


Vprašanje:

Pediatrija Spoštovani, moja hčerka bo čez nekaj tednov dopolnila pet let. Prijateljica mi je rekla, da mi bo pediater poslal vabilo na sistematski pregled, ki poleg telesnega pregleda vsebuje še psihološki del. Ker mi ni znala razložiti, kaj natančno se dogaja na drugem delu pregleda, vas prosim, če mi to lahko pojasnite. Kaj torej lahko pričakujem na sistematskem pregledu pri petih letih, oziroma na kakšna vprašanja bo morala hčerka odgovarjati? Prijazno se vam zahvaljujem za odgovor. Bralka iz Celja

Odgovor:

Spoštovani,
vse otroke povabimo na sistematski pregled pri petih letih zato, da pred vstopom v šolo preverimo in, kolikor je le mogoče, izboljšamo otrokov telesni in duševni razvoj. Telesni pregled je podoben tistemu pri sistematskem pregledu triletnika. Pregled otrokovih duševnih sposobnosti je seveda zahtevnejši. Otroka pregleda njegov izbrani pediater in ne psiholog (ta sodeluje pri pregledu triletnega otroka). Naše vodilo je tako imenovani Denverski presejalni test, s pomočjo katerega preverjamo otrokovo stopnjo socializacije (denimo samostojnost pri umivanju, oblačenju, preprostih igrah ...), stopnjo govora (sprašujemo ga po razlagi posameznih pojmov, besednih zvez ...), stopnjo fine motorike (sposobnost risanja preprostih likov) in grobe motorike (stoja na eni nogi, poskakovanje ...).

Predvsem se morate zavedati, da ne pričakujemo, da bo deklica pravilno in hitro opravila vse testne naloge. Razpon normalnega je pri otrocih zelo širok. Izbrani pediater vas bo po opravljenem testu opozoril le na preizkušnje, ki jih glede na presejalni test, standardiziran na slovenske petletnike, opravijo vsi njeni vrstniki, vaša deklica pa jih ni - bodisi zaradi dejanskega zaostanka v tem delu razvoja bodisi zaradi nesodelovanja, to pa je v tej starosti dokaj pogosto. V tem primeru vaju bo čez čas vnovič povabil na pregled. V primeru očitnih odstopanj vaju bo napotil k strokovnjaku za določeno področje (k logopedu, psihologu, specialnemu pedagogu, ortopedu ...).

Vaša naloga je pomagati ustvariti vzdušje, v katerem se bo otrok dobro počutil in pokazal, kar zna, nikakor pa mu dejansko pomagati pri odgovorih ali celo nestrpno in ogorčeno negodovati, če otroku ne bo šlo po vaših pričakovanjih. Če bo deklica odgovorila pravilno na vse testne preizkušnje, ustrezne njeni starosti, bo zdravnik spraševal naprej po težavnostni lestvici, dokler ne bodo zahteve za otroka prevelike, a bo otrok še vedno opravil test bolje kot večina vrstnikov!


 Ajda Cimperman, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

Ajda Cimperman, dr. med.

Otroške bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.