Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povišan holesterol in prehrana


Vprašanje:

Imam povišan holesterol in zdravnica mi je naročila dieto z manj maščobe, ki se jo večinoma držim, čeprav sem prebrala, da na holesterol vplivajo še od drugi dejavniki, ne samo hrana, npr. stres, presnova, in hormoni. Zato me zanima, koliko v bistvu sploh lahko dosežem s hrano, ker ne bi rada začela jemati zdravil?

Odgovor:

Pozdravljeni,

povišan holesterol v krvi je v glavnem pojav, ki je posledica nepravilne prehrane. To pomeni, da je povojna generacija zelo spremenila življenjski stil in smo se malo zamastili. Pojemo preveč hrane živalskega porekla in preveč ogljikovih hidratov. Le v redkih primerih gre za tako imenovano družinsko pogojeno hiperlipidemijo, kar pomeni, da gre za gensko pogojen defekt v presnovi maščob. Verjetno vas je zdravnik o tem vprašal.

Zdravila proti holesterolu se uvedejo, kadar je vaša koronarna ogroženost visoka. To izračuna zdravnik po posebnem modelu, ki upošteva spol, starost, telesno težo, krvni tlak, družinsko obremenjenost, telesno aktivnost ter seveda tudi krvni sladkor in holesterol. Torej, zdrava prehrana je vsekakor priporočljiva, saj ni tako strašno o kot se zdi nekaterim, ki obožujejo pohane zrezke. Stres nima neposrednega vpliva na presnovo holesterola, ne poznamo pa točno vseh elementov mehanizma, kako vpliva na metabolično stanje v organizmu nasploh. Če računamo, da se v stresu sproščajo hormoni nadledvične žleze, imajo ti vsekakor negativni vpliv na presnovo. Torej, pogumno v spremembo življenjskega stila.


Lep pozdrav!