Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nizek krvni tlak po možganski kapi


Vprašanje:

Pozdravljeni, oče (star je 78 let) je pred približno enim mesecem doživel možgansko kap. Posledice so na govoru in koncentraciji. Skrbi nas, da ima sedaj, ko je doma zelo nizek krvni tlak (90/50 tudi nižje), tako da se mu vrti in je zelo omotičen, pa tudi kocentracija je posledično zelo odvisna od tega, kakšen pritisk ima. V bolnici je sicer dobival zdravila proti povečanemu tlaku (imal ga je cca 145/85), vendar je bil tudi zelo nemiren – nesocialen. V osmih dneh je izgubuil kar 10 kilogramov (prej jih je imel 83, potem pa 73). Pred kapjo je bil zelo vitalen in v dobri kondiciji, na dan je prehodil od tri do šest kilometrov, delal je na vrtu, raje se je vozil s kolesom kot z avtom ... Pritisk je imel od 130/85 do 140/90. Z izgubo teže in ker se v bolnici ni gibal, je izgubil tudi mišično maso in moč. Po nekaj dneh po odpustu smo v posvetovanju z zdravnikom prenehali z zdravili za pristik, saj mu je po njih padel tudi na 70/50, pa tudi pomirjeval nima več. Tudi sedaj ko smo pričeli z 10- do 30-minutnimi sprehodi, mu pritisk ne naraste višje od 97/65, neprestano se pritožuje tudi, da ima mrzle roke in noge, včasih pa se nam zdi, da ima problem tudi z vidom. Zanima me, kako povišati pristisk in s tem koncentracijo (predno se učimo brati in pisati ga je potrebno "razjeziti", tako da po nekaj minutah lahko delamo). Ali je nizek krvni tlak lahko podzavestna reakcija na strah pred ponovitvijio kapi? Ali je lahko nizek tlak tudi posledica prehitre izgube teže?

Odgovor:

Zelo dobro ste opisali vse probleme, ki jih imate sedaj z očetom. Glede na vse podatke, ki jih navajate, domnevam, da je oče pred kapjo (to je sedaj nov mejnik v njegovem in vašem življenju) živel kar se da zdravo. Gledati moramo le naprej in rešiti, kar se da. Torej, dejstvo je, da približno 40 odstotkov srčnih in možganskih kapi spremlja depresija. Dejstvo je tudi, da je poleg simptomov motnje vida, ohromelosti ali motnje govora, eden od simptomov tudi brezvoljnost, ki ji v tem primeru ne moremo reči depresija. Ker navajate motnje govora, morate vedeti, da je center v možganih za govor zelo blizu centrov za psihično doživljanje in gre verjetno za eno prizadeto arterijo. Zaradi te ovire v cirkulaciji morajo sedaj možgani dobiti v tem povirju kri preko obvoznic, ki se bodo postopno ustvarile v še vitalnih delih možganov.

Dejstvo je tudi, da se možganska kap in njeni znaki ne popravijo v enem mesecu, ampak v enem letu ali celo več. Izguba teže iz 83 (indeks telesne mase 25 pri višini 177 cm) na 73 kilogramov je zelo dobra, saj mu bo omogočila lažjo rehabilitacijo. S časom (govorim o mesecih) mu ne bo potrebno več tako podkuriti oz. ga razjeziti, da ga boste aktivirali. Sam bo uvidel, da je to zanj dobro. Sam še vedno živi v želji, da ne bi obremenjeval okolice. Sedaj se šele prav zaveda, da je sprejeti pomoč težje, kot jo dajati. V tem psihološkem delu mora vedeti, da je sedaj odvisen in mora biti s tem soočen, tudi s tem, da je zdravje njegovo in da mu vi pomagate, ker ga imate radi. Njegov zdravnik mora ves njegov problem videti preko vas vseh, saj ste vsi vključeni v njegovo zdravljenje. Bolnica je naredila nekaj, vi še veliko zdraven, morda obstaja še možnost zdravilišča ali celo rehabilitacije v Soči v Ljubljani!?

Pa še nekaj medicinskega: počutje očeta (motnje vida, omotice, slabša konecntracija ... ) so gotovo tudi stvar prenizkega pritiska. Za njega ne sme biti pritisk previsok, višji od 120/70, a tudi ne prenizek, saj zaradi tega možgani ob že tako moteni cirkulaciji dobijo še manj kisika. Dobro bi bilo, da bi bil čim bližje 120/70. Z zdravnikom preverite zdravila in postopno katero ukinite. Tudi način prehrane se je spremenil in s tem tudi vnos soli v telo, ki pomembno vpliva na pritisk, saj je skujšal za deset kilogramov. Veliko poguma vam želim vsem, tudi očetu, ki mu povejte, naj ne zapravi z grobostmi ljubezen, ki mu jo dajete. Dopovejte mu, da vam ni težko. On mora to sprejeti. Lepo pozdravljeni vsi.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.