Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečina v gležnjih


Vprašanje:

Pozdravljeni, stara sem dvajset let. Od enajstega, dvanajstega leta imam težave z obema gležnjema. Če sem šla na pohod ali daljši tek, se je na območju gležnjev pojavila bolečina. Če sem s hojo nadaljevala, se je bolečina zlagoma stopnjevala, gležnji pa so izgubljali stabilnost (kot bi vezi postale ohlapne). Bolečina se je v mirovanju le še stopnjevala. Trajalo je približno dvanajst ur, preden je začela pojemati, in približno dva do tri dni, da je povsem izginila. Poleg bolečine se je v obeh gležnjih pojavila vročina, gležnja sta bila rahlo boleča na dotik, oteklina ni bila izrazita.Bolečina se je v mirovanju običajno stopnjevala do te mere, da sem imela probleme že pri stanju. Bolečina in nestabilnost sta običajno zahtevali skoraj popolno mirovanje. Stanje se nekoliko izboljšalo, ko se je gleženj spet ogrel (a šele naslednji dan). Naj povem, da problem ni bil v pomanjkanju kondicije. Vzrok tudi ni bila poškodba, saj sta me bolela oba gležnja enako.

Takrat sem obiskala zdravnika. V bolnišnici so opravili rentgensko slikanje. Rekli so mi, da ni nič narobe in da je vse to posledica rasti. Toda težave imam še zdaj, čeprav bom kmalu dopolnila enaindvajset let. Izboljšalo se je samo to, da zdaj lahko hodim ves dan, preden nastopi enaka bolečina, kot se je prej pojavila že po štirih urah. Običajno samo ležim in stiskam zobe, saj bolečina tudi v popolnem mirovanju ne izgine. Težava me v vsakdanjem življenju zelo omejuje, saj rada hodim v gore. Kaj več od enodnevnega izleta si sploh ne morem privoščiti.

In še nekaj podatkov: kontracepcijskih tabletk ne jemljem, tudi nobenih drugih zdravil. Nikoli nisem imela prekomerne teže. Hladni obkladki običajno za malenkost izboljšajo stanje. Najbrž je to premalo za učinkovito diagnozo, vendar bi mi vsak nasvet prišel prav. Kaj je narobe z mano? Ali obstaja kaka preiskava, ki bi pokazala, kaj povzroča probleme? Lep pozdrav. NIna

Odgovor:

Draga Nina,

simptomatika bolečin v predelu gležnjev je brez dvoma nekaj nenavadnega. Vsekakor bi bil potreben temeljit pregled pri ortopedu. Mislim, da je treba opraviti MRI obeh gležnjev, kjer bi se pokazale morebitne spremembe na trdih tkivih (kosteh) in mehkih tkivih (vezeh, hrustancu, meniskusu in podobno). Brez te preiskave ne bo mogoče postaviti pravilne diagnoze, pa tudi ne določiti ustreznega zdravljenja. Na MRI-pregled vas lahko pošlje osebni zdravnik, seveda po nasvetu ortopeda.

Lep pozdrav!


 Viva svetuje

Aktiven

Viva svetuje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.