Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Lahko dobiš bolezen iz nadaljevanke?


Vprašanje:

Bolezni Pozdravljeni. Zanima me določena stvar, ki sem jo že večkrat zasledila in me zanima če to res drži, da če ti gledaš nadaljevanke in filme o bolnišnicah in pacientih, ki imajo kake redke bolezni, da je več možnosti, da dejansko dobiš kako tako bolezen? Slišala sem pa tudi, da če se preveč obremenjuješ s tem, da boš dobil kako bolezen je več možnosti, da jo dejansko dobiš? Hvala in lep pozdrav

Odgovor:

Spoštovana!
Na prvo vaše vprašanje bi lahko odgovorila, da ne drži . Verjetnost, da zbolite ravno za tisto bolezen, o kateri ste brala ali gledala nadaljevanko o njej je tolikšna kot verjetnost, da zbolite in o tem ne berete in gledate nadaljevanke o bolnišnicah.
Prav gotovo pa nekaj drži na tem, kar sprašujete v drugem vprašanju. V strokovni literaturi govorimo o t.i. psihosomatskih motnjah. Pri tem gre za to, da ljudje rešujemo svoje psihološke probleme na neustrezen način in se čustva v nas kopičijo ter povzročajo postopoma telesne težave. Mnogi ljudje potem zaradi teh telesnih težav iščejo zdravniško pomoč in vztrajno zahtevajo različne zdravniške preiskave. Svojih čustvenih problemov se nekateri niti ne zavedajo. Sprva posledic na telesnem področju zdravniki ne odkrivajo, z leti pa lahko do njih seveda pride. Če človek doživlja preveč zaskrbeljnosti zaradi možnosti dobiti kakšno bolezen, potem je pretirano pozoren na vse kar se v njegovem telesu dogaja. Za vsako nejasnost potem išče zdravniške nasvete in pomoč. To ponavadi še poglobi zaskrbljenost in pojača težnjo po iskanju "prave diagnoze". Ampak to v končni fazi ne prinese nič dobrega, saj se človek zaplete v začarani krog. V takšnem primeru je potrebno potem probleme reševati pri strokovnjaku - psihologu ali psihiatru.
Lepo pozdravljeni!
 Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Aktiven

Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal