Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Uhajanje urina pri psički


Vprašanje:

Imam psičko staro šest let. Vsake toliko časa ji med spanjem (vedno podnevi) "uide", pa ne nekaj kapljic, ampak kar cela luža. Verjetno ne gre za kakšno vnetje saj to traja že približno leto in pol, včasih enkrat na mesec, včasih enkrat na teden itd... Sterilizirana je bila pri približno dveh letih. Jasno mi je, da bova morali k veterinarju na pregled. Do zdaj nisva šli, ker sem vedno mislila, da se bo nehalo. Jje možno, da je to pri psu povezano tudi psihično??? Imamo leto in pol starega otroka in ne vem ali gre za naključje, da se je to pri njej začelo dogajati ravno kmalu po prihodu novega člana. Je ljubosumna, užaljena? Ne vem. Prej je bila ona ena in edina in se mogoče zdaj počuti zapostavljeno?  Ali je ta teorija nemogoča?? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Najprej je zagotovo potrebno preveriti, da ne gre za vnetno stanje. Če izključimo vnetje kot možen vzrok uhajanja urina, govorimo o Inkontinenci. To je nezmožnost zadrževanja blata ali seča. Tovrstne motnje se pojavljajo zaradi različnih vzrokov, v vsakem primeru pa lastnike zelo motijo.

Seč se zbira in shranjuje v sečnem mehurju. Med praznjenjem sečnega mehurja potuje seč na prosto skozi cevčico, ki jo imenujemo sečnica. Psi in mačke ponavadi ta "proces" izločanja urina opravljajo nadzorovano. Sečna inkontinenca pa pomeni nehoteno oziroma nenadzorovano uhajanje seča iz sečnega mehurja. Ponavadi sečno inkontinenco opazimo kot izločanje manjše ali večje količine urina, medtem ko pes počiva ali spi. Kaže se tudi s pogostejšim lizanjem območja penisa oziroma sramnice.

Pri zdravih psih preprečuje uhajanje seča iz sečnega mehurja mišica zapiralka na izhodu iz sečnega mehurja. Popuščanje te mišice oziroma sproščanje sečne poti psi zavestno nadzorujejo. Znano pa je, da imajo pri nadzoru zadrževanja seča pomembno vlogo tudi nekateri hormoni. Pri samicah ima, denimo, hormon estrogen zelo pomembno vlogo pri vzpostavljanju moči mišic sečnega mehurja. Pri samcih ima zelo podoben učinek hormon testosteron. Z zmanjšanjem količine teh hormonov v organizmu se lahko zmanjša tudi sposobnost zadrževanja seča.

Kot psihično možnost uhajanje urina skoraj ne poznamo.
Obisku pri veterinarju se žal ne boste mogli izogniti, svetujem vam ga čimprej, ker vse lahko preide v kroničen potek če se ne zdravi pravočasno.
Za zdravljenje inkontinence obstaja učinkovita terapija, v glavnem pa je potrebno doživljenjsko zdravljenje.

Lep pozdrav!
 Iris Selan, dr. vet. med.

Aktiven

Iris Selan, dr. vet. med.

Domači ljubljenčki

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal