Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ima bulimijo?


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam dobro prijateljico, ki jo že dlje časa opazujem, spremljam njeno prehranjevanje, a se mi zdi, da po jedi skoraj vedno bruha. To bruhanje je sicer dokaj neslišno, a vendarle je. Mi lahko prosim svetujete na kaj naj bom še pozoren, da bom lahko svoje sume potrdil ter kako naj do te osebe pristopim, ker bi ji želel pomagati. Hvala za odgovor in LP.

Odgovor:

Pozdravljen! Motnje hranjenja so v prvi fazi bolezni vedno prikrite (neslišno bruha - kot pravite), saj se oboleli boji, da bi bližnji odkrili kako je z njim in bi se moral s svojo boleznijo soočiti, torej ukrepati. Odsvetujemo, da bi bližnji igrali policaja in preverjali koliko in kdaj ima kdo simptome (bruha, se prenajeda, strada, je telesno hiperaktiven, ...). Najboljše bo, da svoji prijateljici poveste, da vam veliko pomeni in zato vam ni vseeno zanjo. Nato ji pošteno povejte kaj ste opazili, kaj vas skrbi in jo naravnost vprašajte, ali tudi ona misli, da ima težave.
Pogosto je prvič odgovor nikalen. Potrebnih je več podobnih, zavzetih in podpornih ter spodbudnih razgovorov. Večinoma oboleli tekom časa priznajo kako je z njimi in takrat jih je potrebno še bolj podpreti in jim ponuditi pomoč pri iskanju ustrezne strokovne pomoči.
Motnje hranjenja so kronične bolezni. Večinoma trajajo že nekaj let, preden prijatelji, sorodniki kaj posumijo. Posledično je tudi zdravljenje dolgotrajno in zelo uspešno, seveda pod pogojem, da je obolela oseba motivirana.

Vse dobro in lep pozdrav!
asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal