Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečina pred menstruacijo


Vprašanje:

Spoštovani, stara sem 26 let, imam redne obilne menstruacije. V zadnjem času so bolečine pred menstruacijo čedalje močnejše, poleg tega sem bolj razdražljiva. Kaj mi svetujete? Romana


Odgovor:

Draga Romana,
na osnovi skopih podatkov, ki ste jih navedli, sklepam, da ste sicer ginekološko zdravi. Predmenstrualna bolečina je lahko konstitucijsko pogojena, lahko je povezana s stresom, pogosto pa se oba dejavnika povežeta. Ker navajate, da ste tudi razdražljivi, je morda tu izvor vaših težav.

Druga možnost je, da gre za endometriozo. To je bolezen, pri kateri se zasevki maternične sluznice pojavljajo tudi zunaj maternice (na primer v jajčnikih ali kjerkoli v trebušni votlini) in tudi sodelujejo v ciklusu kot maternična sluznica. To povzroča bolečine. To bolezen je seveda mogoče ugotoviti samo z ginekološkim pregledom.Če bodo bolečine še trajale, vam svetujem obisk pri ginekologu, ki bo izključil oziroma potrdil organski vzrok vaših bolečin in vam v prvem primeru predpisal ustrezno sredstvo proti bolečinam. Večinoma posegamo po zdravilih, s katerimi zdravimo vnetje in bolečine pri revmatičnih obolenjih. Nekatera od teh zdravil so na voljo tudi v prosti prodaji v lekarnah.

Lep pozdrav! Viva svetuje

Aktiven

Viva svetuje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.