Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hujšanje 13.letnika


Vprašanje:

Pozdravljeni ! Kako naj pomagam sinu, da se znebi trebuščka? Imamo 5 obrokov na dan. Predno gre v šolo poje kakšno sadje,  v šoli ima malico in  doma kosilo, ki je sestavljeno približno takole: meso, zelenjava solata in krompir. Sledi malica - kak jogurt ali  namaz,  za večerjo pa nekaj lahkega nekje ob 19. uri. Sama sem kar suha in gledamo kaj pojemo, a našemu  trinajst letniku, pa trebušček raste in raste. Pomagajte, hvala!

Odgovor:

Spoštovana!
Če je težava samo v trebuščku, gre mogoče za napihnjenost, ki jo povzroča hrana ali za zaprtje. Če pa gre za debelost, potem vaš sin, ne bo shujšal samo v trebuh, ampak enakomerno v celo telo. Žal niste dovolj natančno opisali jedilnike. Mogoče vam bo za začetek v pomoč nekaj naslednjih napotkov:
za zajtrk mu postrezite s svežim sadjem,  za malico naj ne je nobenih sladkarij ali belih izdelkov (sladkor je pogosto težava pri zaprtju, napihnjenosti in debelosti), za kosilo mu dajte samo glavno jed (nič belih izdelkov) brez mesa in z obilico zelenjave (npr: zelenjavna juha, neoluščen riž z zelenjavo in skledo solate), za malico navaden jogurt, saj imajo sadni jogurti preveč sladkorja ali umetnih sladil. Za večerjo pa lahko poje sveže sadje, za začetek se izogibajte jabolkom in bananam, lahko pa poje tudi kakšen mali kos mesa in zraven obvezno veliko zelenjave, najbolje surove.
Zelo bodite pozorni koliko umetnih sladil in sladkorja poje vaš otrok v jogurtih, mueslijih, sladkarijah, pekovskih izdelkih… 10 ali več gramov sladkorja na 100g izdelka je nesprejemljivo!

Želim vam veliko sreče in ne pozabite, da lahko pri teh letih še vedno bistveno vplivate na sinovo prehrano.
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Neaktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.