Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Neredno odvajanje


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam vprašanje glede problema odvajanja blata. Sem dokaj zaprta in me napihuje. Imam domače sadje in ko se začne sezona od prvih cesenj pa vse do jeseni, ko se zakljuci ga pojem kar nekaj in že po dveh ali treh sadežih se mi pojavi mehko blato in včasih tudi občutek, da mi malo uide. Imam že 8 let miom na maternici, ki ga si nisem dala odstranii, ker mi je zdravnica rekla, da se mi bo v menopavzi manjšal. Naredila sem tudi test blata v okviru programa Svit. Sem pa že v menopavzi. Lep pozdrav!

Odgovor:

Na vsak način bi me zanimal izvid blata, ki ste ga poslali na Svit. Tudi ne vem kakšna je vaša starost. Glede na menopavzo bi predlagal, da vseeno opravite koloskopijo, ki bi natančno pokazala morebitne spremembe na črevesu. V starosti se seveda pojavljajo težave z zadrževanjem blata, posebej pri ženah, ki so večkrat rodile. Zato pri nas naredimo nekatere preiskave, ki več povedo o stanju črevesa in mišice zapiralke (UZ analnega kanala, manometrija). Seveda je važen tudi klinični pregled.

Predlagam, da najprej napravite koloskopijo in se z izvidom prijavite na pregled. Izvid vsekakor prinesite s seboj. Ponavadi ga vsi pozabijo in samo povedo, da so preiskavo naredili.
Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.