Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prehranski dodatki ... za male živali?


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Doma imamo dva psa, mačka, kunca, deguje in morskega prašička, moja babica pa ima doma tudi papagaja (malega aleksandra) in ribe. Zanima pa me, koliko je smiselno pri vseh domačih živalih uporabljati različne prehranske dodatke - vem, da za pse npr. obstajajo dodatki za lepo dlako, če imajo težave s kožo, za sklepe pri aktivnih, pri glodalcih in drugih pa je tudi veliko vitaminov in mineralov, ki naj bi jim jih dodajali. V kateri primerih je to smiselno in ali je vseeno, kateri dodatek kupimo in kje ga kupimo (npr. v veterinarski ambulanti ali velikem hipermarketu). So kakšne razlike med njimi? Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Kar se tiče prehrane, obstajajo različni proizvajalci hrane, seveda tudi glede na kakovost. Za vsako živalsko vrsto, za posamične starostne kategorije znotraj vrste in tudi glede na aktivnosti živali, so seveda tudi različne vrste hrane. Za odraščajoče mladiče so zagotovo povsem druge zahteve kot predebele odrasle ali manj aktivne seniorje. Predvsem je to mišljeno glede na vsebnosti, ki jih taka hrana vsebuje, ne samo osnovno potrebne sestavine, ampak tudi vitaminsko mineralne dodatke. Kakovostna industrijsko pripravljena hrana je tako polnovreden, uravnovešen obrok, ki ne potrebuje načeloma nobenih dodatkov, razen res redkih izjem, saj niso vsi organizmi enako narejeni. Tako res lahko nekomu primanjkuje omega 3, omega 6 maščobnih kislin za lepšo, bolj svetlečo dlako... Zato uporaba različnih prehranskih dodatkov "kar tako" ni smiselna, razen po posvetu z veterinarjem, ki oceni dejansko potrebo.

Kar se tiče nakupovanja hrane in morebitnih dodatkov se priporoča nakup v veterinarskih ustanovah ali specializiranih prodajalnah za pse, kjer je vedno nekdo, ki lahko svetuje, saj se sicer v široki izbiri različnih izdelkov sami lastniki težko oz. ne morejo prav odločiti in izbrati. Načeloma razlik med izdelki ni, pomemben pa je izbor, da v dobri veri po najboljšem ne naredimo več škode kot koristi.
 Iris Selan, dr. vet. med.

Aktiven

Iris Selan, dr. vet. med.

Domači ljubljenčki

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal