Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako se čimbolje pripraviti na prihod novega člana družine?


Vprašanje:

Spoštovana mag. Dobnik Renko, sem noseča, v kratkem z veseljem pričakujemo novega, prvega člana naše družine. Za naju oba je to prva tovrstna izkušnja. Moj fant se zelo trdno in stabilno drži, mene pa priznam, kar dajejo čustva. V nekem trenutku sem presrečna, nato zaskrbljena, nato spet nemirna in sitna... in to že dva meseca pred porodom. Glede na to, da se mi razpoloženja v zadnjem mesecu občutno zamenjujejo, ne da bi lahko to kontrolirala, se sprašujem, kako bi lahko sama sebi pomagala, da bi čimbolj stabilno in z čimmanj čustvenimi izbruhi (predvsem mojimi) prešli skozi to obdobje. Moj fant je namreč zelo trden, ljubeč, zrel in potrpežljiv fant, je pa res, da moje razpoloženje vpliva na naju oba.Kako naj do poroda čimbolj trezno preidem skozi menjavanja čustvenih razploženj, in po porodu čimprej in trezno, brez, ne vem, mogoče poporodne depresije, poprimem za nove obveznosti... Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor!

Odgovor:

Spoštovana!

Labilnost razpoloženja nosečnic je zaradi hormonskih sprememb zelo pogost in znan pojav, tako da ni razloga, da bi mislili, da je z Vami kaj huje narobe. Ženske opisujejo hitro menjavanje razpoloženja brez pravega razloga, kar opisujete tudi Vi. Najpomembneje je, da imate ob sebi stabilnega in razumevajočega partnerja, ki bo znal razumeti Vaše počutje. Koristno je, da si skušate tudi sami pomagati s sprostitvenimi tehnikami, ki so Vam blizu. To je lahko tudi počasen sprehod, branje knjige, aromaterapija, klepet s prijateljico....

Verjemite, da okolica nosečnicam tudi več tolerira, zato ni nič hudega, če niste vseskozi prešerne volje. Ko bo vse za Vami, boste najverjetneje tudi Vi imeli lepe spomine na to obdobje, ko ste pričakovali svojega otročička.
Glede poroda se mi zdi pomembno, da se skušate trezno pripraviti na to, da bo vsekakor psihofizični napor za Vas, a da kljub temu lahko zaupate osebju, da se bo vse dobro izteklo. Porod pri ženskah, ki so zelo prestrašene in zakrčene, je namreč bolj boleč. in prav porod je velika prelomnica za Vaše življenje, saj Vam bo dano, da boste v družino dobili novega človeka, ki bo tudi Vas mnogo naučil. Za to pa se splača prenašati tudi labilno razpoloženje.

Vso srečo!