Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dermaroller


Vprašanje:

Pozdravljeni! Na trgu se je pojavil nekakšen derma valjček z iglicami, ki naj bi zelo uspešno gladil gube in odpravljal različne nepravilnosti na koži. Je to res, ga vi kot strokovnjak uporabljate pri svojem delu? Če ja, koliko stane ena terapija s tem valjčkom?  Baje je namenjen tudi domači uporabi. Hvala za odgovor in lep pozdrav !

Odgovor:

Spoštovana!

Dermaroller je novejši izdelek, ki postaja vse bolj priljubljen tudi pri nas. Gre za valjček s številnimi malimi iglicami. Valjček je pripet na držalu, s katerim ga vozimo po koži. Iglice prebadajo povrhnjico in ranijo zgornjo plast usnjice, če so seveda dovolj dolge. Teoretično naj bi to početje stimuliralo tvorbo novega kolagena v zgornjih plasteh kože in tako izboljševalo brazgotine po aknah, strije, madeže, plitvilo gubice in pomlajevalo kožo. Po uporabi valjčka lahko čez ranjeno kožo lažje prestopajo snovi iz krem, kar naj bi izkoriščali pri zdravljenju plešavosti in vnosu najrazličnejših »pomlajevalnih« snovi v kožo.

Pogojnik uporabljam, ker vsaj zaenkrat še ne obstajajo resnejše raziskave, ki bi potrjevale karkoli od naštetega. Ena od študij navaja izboljšanje aken po uporabi valjčka, a se zdi metodologija raziskave rahlo šibka. Sama ideja spodbujanja tvorbe kolagena v koži je seveda dobra in ji sledijo tudi druge metode (npr. laser). Prednost valjčka naj bi bila, da ni potrebno poškodovati povrhnjice, da bi dražili usnjico. Ni izključeno da bodo nadaljnje študije nekoč potrdile, da pri kateri od oglaševanih indikacij valjček res pomaga. Zaenkrat pri uporabnikih Dermarollerja na lastne oči brez malo domišljije nisem opazil posebnih razlik, kar je tudi dobro, saj stvari očitno niso šle na slabše. V kozmetiki tudi sicer obstaja množica hvaljenih in dragih metod in preparatov s podobnim učinkom, tako da valjček v tem smislu ne izstopa pretirano. So pa nekateri uporabniki izredno zadovoljni. Hvalospevov je za pol interneta in če želite malo več navdušenja in inspiracije za valjček, tega tam ne bo kmalu zmanjkalo. Tudi proizvajalci so tradicionalno objektivni in zadevo hvalijo brez posebnih zadržkov.

Obstajajo valjčki številnih tvrdk med katerimi ni posebnih razlik. Pomembnejša je dolžina iglic. Prekratke iglice, ki ne sežejo skozi povrhnjico (do 0,2 mm), nimajo učinka na tvorbo kolagena – niti v teoriji. Daljše iglice povzročajo več bolečine (lahko se uporabi krema z lokalnim anestetikom), krvavitve, rdečine in otekline po uporabi. Vse to naj bi bilo povezano z večjih učinkom, kar morate vsaj malo verjeti, da valjček lažje prenašate. Valjčke s krajšimi iglicami lahko uporabljate doma in to pogosto in dlje. Valjčke z daljšimi iglicami je varneje uporabljati v zdravstvenih ustanovah. K sreči metoda ob pravilni uporabi ne povzroča posebnih zapletov. Obstaja majhna nevarnost okužbe. Ne delite valjčka niti s prijatelji.

Pri Dermarollerju najverjetneje ne gre za kakšno kožno panacejo temveč le za poizkus reševanja starih problemov na drugačen način. Gube, ki jih vtisne v obraz mimika, je učinkovitejše odpraviti z botoksom ali polnili. Za male fine gubice je primernejši laser. Globoke gube in visečo kožo lahko izboljšamo le z operacijo. Najprimernejšo metodo je možno izbrati le ob pregledu. Oglasite se na posvet.

S spoštovanjem,

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.