Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Boleča glava in čudno počutje


Vprašanje:

Spoštovana ! Star sem 44 let in se zdravim za povišan pritisk in sladkorno boleznijo tip 2, sladkor je urejen. Že nekaj dni se čudno počutim, kot bi bil izmučen in zaspan. Glava me boli, ne hudo ampak jo kar čutim predvsem v vratnem delu in sega do temena, včasih me zaboli tudi v temenu. Pri hoji nimam težav, prav tako ne z govorom in vidom. Občasno se mi dozdeva da me malo peče po glavi. Ponoči nimam težav in spim brez težav. Ko vstanem tega ne občutim ampak po nekem času se pojavijo težave. Podobno težavo sem imel že v začetku marca pa je sama minila po 10 dneh. Pred nekaj leti sem že bil pri navrologu in je rekel, da gre za tenzijski glavobol. RTG je pred letom dni pokazal deformacijo vratne hrbtenice. Nevrologa imam naročenega v začetku decembra zaradi mrtvenja roke in desne noge. Malo sem gledal simptome MS in levkemije. Prosim za vaše mnenje. Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

slabo počutje in utrujenost je pojav, ki ga medicinsko velikokrat ne znamo pojasniti. Če težave vztrajajo, so potrebne številne preiskave, ki poskušajo dokazati ali izločiti telesni vzrok. Lahko gre samo za dejansko telesno ali psihično izčrpanost.
V vašem primeru je na prvi pogled še najverjetnejši vzrok v vratni hrbtenici in "utrujenosti" vratnega mišičja. Seveda je to le moja domneva. Če bi bil vzrok centralni, torej dogajanje v glavi, bi imeli vsaj kak simptom, ki izvira iz patologije centralnega živčevja: motnje vida, zanašanje pri hoji, enostransko slabša mišična moč... Multipla skleroza se ponavadi kaže z mravljinčenjem v raznih delih telesa, zanašanjem pri hoji, dvojnim vidom... Levkemija pa vsekakor povzroča vsaj kakšen odklon v krvni sliki. Vsekakor je pri vas potreben nevrološki pregled in preiskave, ki bodo ovrgle sum na dogajanje v centralnem živčevju.
Če se bodo težave v naslednjih dneh stopnjevale, je obisk pri vašem izbranem zdravniku priporočljiv. Tudi sladkorna bolezen in povišan krvni tlak lahko povzročata simptome, ki jih navajate.Več vam žal ne morem povedati, oglasite se še. Lep pozdrav!