Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izpuščaji na obrazu


Vprašanje:

Pozdravljeni! Stara sem 20 let in pred kakšnim mesecem na morju, so se mi na obrazu pojavile rdeče lise (oblika metulja), imam jih po nosu in na obeh licih. Že lansko leto sem imela na morju podobno, le da se je pojavilo le na desni strani lica in je kasneje izginilo. Sedaj pa sem že približno 14 dni doma, a se stanje skoraj nič ne izboljšuje. Kot sem se pozanimala, bi to lahko bil sistemski lupus eritemaozus (SLE) ali alergija na sonce. Drugih bolečin ali sprememb nisem opazila. Kaj menite vi? Najlepša hvala za odgovor.

Odgovor:

Pozdravljeni!
Glede pojava metuljastega ekzantema kot posledica izpostavljanja sončnim žarkom gre lahko za neprimeren odgovor imunskega sistema, ki povzroči vidne kožne spremembe. Včasih je to spremljajoče dogajanje ob prizadetosti večih organov, včasih pa gre lahko za lokalno reakcijo. Lokalna reakcija je lahko kratkotrajna in se po prenehanju dražečih faktorjev umiri sama po sebi, včasih s pomočjo zdravilnih krem. Če se vam stanje ni umirilo, je primeren pregled pri dermatologu.

Sistemski lupus eritematozus je avtoimunsko obolenje, ki pa je diagnosticirano kadar so poleg ali brez kožnih sprememb prizadeti tudi notranji organi, zato bi morala opraviti dodatne preiskave, da se bi to izključilo. Če pa so do sedaj kožne spremembe izginile in se počutite dobro, ni potrebno skrbeti.
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.