Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nizek libido


Vprašanje:

Kako se spoprijeti z zmanjšano željo po spolnosti oz. »padcem libida« Na kakšen način si lahko okrepimo libido, še posebno če smo srednjih letih in že nekaj let v zakonu oz. partnerskem odnosu, želje po spolnosti pa skorajda ni več?

Odgovor:

Pozdravljeni,
razlogov za padec libida v partnerski zvezi je nešteto (spolnost po vedno istem vzorcu, stres, skrb za otroke, naporna služba, hormonske spremembe, hormonske tablete, nezadovoljstvo s svojim telesom ali življenjem nasploh, kronične bolezni, čustvena otopelost itd). Najprej razčistite, kaj vas "muči". Vas partner sploh še telesno privlači? Če je odgovor ne, je čas za resen razmislek o prihodnosti partnerske zveze, saj je spolnost njeno pomembno lepilo. Če je odgovor da, bo potrebno malce truda: vzemita si čas zase, za pogovor. Stvari se namreč same po sebi ne bodo uredile, zato je potiskanje problema na stran in upanje na boljše čase popolnoma neučinkovito.

Pogovoriti se morata, koliko vama pomeni spolnost, o željah in potrebah ter možnih želenih spremembah, ki bi izboljšale vajin partnerski odnos. Ugotovita, ali določene nerešene stvari iz preteklosti vplivajo na vajine zaznave spolnosti in pomen, ki ji jo pripisujeta. Pomembno je, da ste pripravljeni na neprijetna vprašanja, ki vam morda ne bodo povšeči. Odgovorite nanje – da bi rešili problem, morate biti iskreni in odprti do sebe in do partnerja. Prevzemite pobudo tudi sami; spolnost ne sme biti predvidljiva in ni prav, da je vedno en partner tisti, ki izrazi željo po intimnosti. Spomnita se skupnih začetkov: je vedno ena in ista oseba prevzela pobudo? Sta se ljubila vedno na istem mestu in ob isti uri?

Sporazumita se, da bosta v skupne trenutke vložila več truda in domišljije. Četudi je za to potrebno malce eksperimentiranja in novosti. Saj menda ne nameravate biti do konca življenja brez tako prijetne popestritve, kot je seks? Pa še to: srednja leta še niso konec življenja, zato se nanje ne sklicujte, temveč jih užijte s polno žlico.To je lepo in zrelo obdobje, ki ne sme imeti tako preprostih ovir k sreči, kot je seks.
 Pika Nai

Aktiven

Pika Nai

Seks

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.